Barion Pixel

A mozgás szerepe az egészségben, jó közérzetben

A mozgás szerepe az egészségben, jó közérzetben

Ahhoz, hogy testünk egészségesen tudjon működni mozognunk kell. Ha nem mozgunk, izmaink elsorvadnak, keringésünk, emésztésünk lelassul, testtartásunk -hátrányunkra- változik. Az emberi test ahhoz alkalmazkodik, ahogyan használjuk, vagyis külsőnkön meglátszik életmódunk.

Nemcsak arról van szó, hogy a sok üléstől görnyedtek, púposak leszünk, vállunk és fejünk előreesik, esetleg elhízunk és ez nem túl előnyös külsőnk szempontjából. Persze jó érzés csinosnak, fittnek lenni, de egészségesnek lenni még fontosabb! A kettő úgyis kart karban öltve jár egymással… Ha életmódunk egészségünk rovására megy, igazán el kellene gondolkodnunk, mit miért teszünk.

A mozgásszegény életmód kifejezetten káros, és különböző fájdalmak, betegségek kialakulásához vezet.

A rossz tartástól megfájdul nyakunk, hátunk, derekunk, felületessé válik légzésünk, lelassul keringésünk, emésztésünk.

Ha minden nap 8-10 órát ülünk, egyszerűen tönkretesszük magunkat!

A légzés felől megközelítve ez azt jelenti, hogy az ülés egyszerűen korlátozza elsődleges légző izmunk: a rekeszizom megfelelő mozgását. Ez nemcsak azért rossz, mert így a légzés felületessé válik, hanem azért is, mert a rekesznek és a gátnak a mozgása tartja karban, masszírozza belső szerveinket…ha megteremtjük nekik az ehhez szükséges körülményeket.
Ülés közben azonban se a rekesz, se a gát nem tud jól mozogni, ez a masszázs nem jön létre, vagyis kismedencei szerveinkbe sem jut elég vér.
A keringés lelassulása, emésztési problémákhoz, továbbá sejtszinten anyagcsere zavarokhoz vezet.

A légzés, a keringés negatív irányba való változása további hatással van hangulatunkra: rossz közérzet, ingerlékenység, depresszió, idegesség jelei mutatkoznak rajtunk, mivel a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlya is megbomlik.

No de mit lehet tenni? Mit csináljunk, ha irodai munkát végzünk, vagy túlságosan hozzászoktunk a kevés mozgáshoz, a sok üléshez a helytelen légzéshez?

Először is be kell látnunk, hogy ahhoz, hogy egészségesek legyünk, csinosnak és boldognak érezzük magunkat a bőrünkben minden nap mozogni kell!! Hogy van-e jó és rossz mozgás releváns kérdés. Én azt mondom, hogy van. Ami támogatja az egészséget jó mozgás, ami nem, az rossz-egyszerűen megfogalmazva.

A mérték meghatározására érdemes több szempontot figyelembe venni, pl. hogy eddig mennyit mozogtál, hogy mit kell kompenzálni a mozgással, hogyan élsz a mindennapokban, milyen nemű vagy, milyen az aktuális egészségi állapotod, napi hány óra mozgással tudnád leginkább megtámogatni egészséged.

Hiszen nem csak az a lényeg, hogy minden nap mozogjunk, hanem az is, hogy ez a mozgás ellensúlyozni tudja azokat a negatív tényezőket, melyek életmódunkból adódnak és káros hatással vannak ránk. Ha hozzászoksz a rendszeres testmozgáshoz úgyis a lételemeddé válik, mert meg fogod tapasztalni számtalan pozitív hatását!

Csak csináld, kezdd el, gyakorold minden nap-ezek a legfontosabb elvek. De mit?

Kezdő mozgásformának én a gerincjógát ajánlom, egyrészt, mert minden nap lehet gyakorolni anélkül, hogy plussz időt kelljen fordítani a regenerációra, másrészt mert az egész testet átmozgatja, harmonikusan erősítve és nyújtva az izmokat, megfelelően mozgatva az ízületeket.

A gerinc egészsége kiemelkedően fontos az egész test egészsége szempontjából, és mivel általában nagy terhelésnek van kitéve érdemes vele többet foglalkozni, alapul véve az anatómiailag helyes mozgásokat.

A jógában -nem véletlenül, lsd feljebb- fontos szerepet kap a légzés. Megtanulhatjuk megfigyelni és különbözőképpen irányítani légzésünket, megtapasztalhatjuk a légzés, az idegrendszer és a test normális működése közötti fontos kapcsolatokat, gyakorolhatjuk a koncentrációt és önmagunk megnyugtatását, melyek szintén hasznos eszközökké válhatnak mindennapjainkban.

Nem elhanyagolható a jóga stresszcsökkentő hatása sem, magának a mozgásnak, a légzőgyakorlatoknak és az óra végi relaxációnak köszönhetően kiegyensúlyozható az idegrendszer működése.

Emellett nagyon jót teszünk magunkkal, ha napi 20 percet lendületes sétával töltünk, mellyel szintén az egész testet meg lehet mozgatni. Fontos közben csukott szájjal, orron keresztül lélegezni, mellyel nagy mértékben megtámogathatjuk szerveink egészségét, jó közérzetünket.

Ezek olyan egyszerű dolgok, melyek gyakorlásához csak saját lustaságunk legyőzése szükséges, és az, hogy kicsit változtassunk szokásainkon. Nem kell nagy anyagi befektetés, se az, hogy időmilliomosok legyünk. Csak döntés kérdése, hogyan akarunk élni, betegen vagy egészségesen.

Réka

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.