Barion Pixel

A női termékenység megértésének kulcsa – Ciklustérképezés

A női termékenység megértésének kulcsa – Ciklustérképezés

Kulcs a női termékenység megértéséhez – Ciklustérképezés

A ciklustérképezés egy olyan női fortély, ami a női termékenység napjainak beazonosításával segít mihamarabb teherbe esni. A ciklustérképezés a női termékenység megértésének kulcsa, így jó alternatívája lehet az ovulációs teszteknek, a peteérés kalkulátoroknak, és szerencsés esetekben a terhességi teszteknek is.

Mikor szeretnél teherbe esni, akkor leginkább már tegnapelőtt szerettél volna megfoganni. Nem egy hónap múlva, nem fél év múlva, és biztosan nem egy év múlva. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy ismerd a női termékenységed jeleit, és hogy azokat ciklustérképen vezesd. 

A ciklustérképezés egy olyan női fortély, amit a Termékenység Tudatosság kurzuson is elsajátíthatsz, melynek során részletesen megismerkedhetsz azokkal a jelekkel, amelyek árulkodnak a termékenységedről. A kurzus folyamán megtanulod megfigyelni, ábrázolni és értelmezni ezeket a jeleket, hogy be tudd azonosítani a legtermékenyebb napjaidat. Ez fog segíteni az együttlétek időzítésében, hogy a legnagyobb valószínűséggel tudj megfoganni.

Nézd meg a videót YouTube-on, vagy görgess lejjebb az olvasáshoz!

Látogass el a KITTwell YouTube csatornájára több női egészséggel kapcsolatos videóért!

Lássuk, mi az a nyolc ok, amiért a ciklustérképezés az első számú termékenységi tippem!

1. A ciklustérképezés segít gyorsabban megfoganni.

Tanulmányok is kimutatták, hogy az a nő, aki ciklustérképezést végez nagyobb valószínűséggel fogan meg azokhoz a nőkhöz képest, akik csak “vaktában” próbálkoznak. Ennek oka pedig, az együttlétek megfelelő időzítése.

Tudtad, hogy az ovuláció után a petesejt mindössze 24 órán át van életben, és ebből a 24 órából is csak 8-10 órán keresztül termékenyíthető meg?

Látható, hogy ez egy rövid időintervallum, amit nem túl nehéz elmulasztani. Ellenben ha tisztában vagy azokkal a jelekkel, amire oda kell figyelned, és látod, hogy hamarosan közeledik az a nap, amikor az érett petesejt kiszabadul, akkor tudod ehhez időzíteni az együttlétek idejét. Így sokkal biztosabban megtörténhet a megtermékenyülés. A ciklustérképezés egyenlő a női termékenység megértésével, így jó alternatívája az ovulációs teszteknek, a peteérés kalkulátornak, és sikeres megtermékenyülés esetén a várandósság is gyönyörűen kirajzolódik rajta.

2. A ciklustérképezés segít megtalálni a saját termékenységi mintádat.

A termékenységi minták minden nőnél eltérően jelentkeznek. Sok nő applikációt használ a ciklusuk követésére, hogy megállapítsák, mikor termékenyek, vagy hogy mikor legyenek együtt a párjukkal. Az applikációk java része arra a teóriára épül, hogy a “nagykönyv szerinti” ciklus 28 napos, és a ciklus felénél, vagyis a 14. napon történik az ovuláció.

Saját tapasztalatból tudhatjuk, hogy nem minden nő minden ciklusa 28 napos, ebből pedig az következik, hogy nem minden ciklus 14. napja ovulációs nap.

Mindannyian egyediek vagyunk. A környezetünk folyamatosan változik és a ciklusunk is hónapról-hónapra eltérhet a megszokottól. Ugyanígy a termékeny napok is tudnak mozogni, csúszkálhatnak előrébb-hátrébb a ciklusunkban. Így ha olyan applikációt használsz, amely csak a menstruációs ciklus napjait regisztrálja és abból számítja ki azt, hogy te mikor vagy termékeny, az nagy valószínűséggel nem megfelelően határozza meg az ovuláció idejét sem. Vannak ennél kifinomultabb applikációk is, amelyek már egyéb termékenységi jeleket is figyelembe vesznek, például az alap testhőmérsékletet, (valamint azokat a további jeleket, amelyeket a Termékenység Tudatosság kurzuson tanulunk), és vannak olyanok is amelyekbe akár ovulációs tesztek eredményét is bele lehet szkennelni.

Mindannyiunknak van egyéni termékenységi mintája, amit saját magunk tudunk a legjobban értelmezni akkor, ha folyamatosan odafigyelünk saját testi jelzéseinkre. Állandó kapcsolatban lenni önmagunkkal sokkal biztosabb módszer a fogantatás elősegítésére, mint egy applikáció!

3. A ciklustérképezés már az első ciklusodból segít kihozni a legtöbbet.

A női termékenységi mintádat fontos beazonosítani, megismerni a saját tested által produkált jeleket. Ez egy tanulási folyamat, hiszen az egyes jeleket lépésről lépésre tanuljuk meg vizsgálni és elemezni az eredményeket. Ettől függetlenül már az első vizsgált ciklusban is tudod majd időzíteni az együttléteket a termékeny ablakodhoz, nem kell várni hónapokat azzal, hogy teljes mértékben tisztában legyél a termékenységi mintáddal. A szabályos cikluson belül egyénenként és ciklusonként is változhat az ovuláció napja.

Ha veszünk például egy 28 napos ciklust, meglehet, hogy az ovuláció a 14. napon történik meg (a nagykönyv szerint), de teljesen normális az is, ha az a 12. vagy a 18. napon következik be. Az utóbbi esetekben viszont, ha mi mindig a 14. naphoz időzítjük az együttlétek idejét (mert úgy gondoljuk, hogy akkor történik az ovuláció), akkor nagyon könnyű eltéveszteni az időzítést – mert az ovuláció már rég megtörtént, vagy majd csak később fog megtörténni. Ezért is nagyon fontos, hogy egy szabályos ciklus esetén is végezz ciklustérkép elemzést, hogy pontosan tudd, hogy Te mikor vagy termékeny az adott ciklusban.

Szabálytalan ciklus (például PCOS) esetén, előfordulhat, hogy nagyon hosszú menstruációs ciklusok jelentkeznek. Ekkor pedig még nehezebb megállapítani az ovuláció várható idejét, mondhatni még fontosabb megtanulni értelmezni a termékenységi jeleket, hogy ki tudjátok használni a termékeny ablakot.

4. A ciklustérképezés segítségével hamarabb kiderül, ha valami nincs rendben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján 34 éven aluli hölgyek esetén akkor hangozhat el a meddőség, ha 12 hónapi védekezés nélküli együttlét után sem történik meg a fogantatás. Ha a hölgy már a 35. életévét betöltötte, akkor sajnos ez a 12 hónap 6 hónapra csökken. Ebből következik, hogy csak ez idő után tudnak elindulni az orvosi kivizsgálások. Ez idő előtt az orvosi szaktanács az, hogy tessék csak próbálkozni, adjunk még neki egy kis időt. Ezzel szemben, ha ahhoz időzíted az együttléteket, hogy mikor vagy valójában a legtermékenyebb, nagyobb eséllyel fogsz megfoganni, és a várakozási idő is le tud csökkenni. Ha 4 monitorozott ciklusod után sem történik meg a megfoganás (időzített együttlétekkel), akkor már javasolt elmenni kivizsgálásokra. Így nem veszítesz el értékes hónapokat a vizsgálatokra várva. A pontosan vezetett ciklustérkép továbbá nagy segítség lehet az orvosod számára is, hogy milyen irányban kell elindulni a vizsgálatokkal.

5. A ciklustérképezés segít a hormonális problémák feltérképezésében.

Több hormonális eltolódást is ki lehet olvasni a női termékenységi jeleinkből, és a ciklustérképünkből. Pajzsmirigy alulműködésre utalhat például, ha az alap testhőmérsékletünk túl alacsony sávban mozog, továbbá progeszteron termeléssel kapcsolatban is árulkodhat a ciklustérképünk. A progeszteron szoros kapcsolatban van az ovulációval, valamint azzal is, hogy mennyire tudjuk megtartani az állapotosságot. Ezek a “normálistól” eltérő minták egyértelműen azonosíthatók a rendszeresen és pontosan vezetett ciklustérképen.

6. A ciklustérképezés javít az életmódodon.

A női termékenységi jelek megfigyelésekor (főként az alap testhőmérséklet mérésénél) fontos, hogy a vizsgálatot minden reggel körülbelül ugyanabban az időpontban végezzük el (hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon is). Ebből következően hamar elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor már a lefekvések időpontját is a korai ébredéshez igazítjuk. Ez gyönyörű szép rendszert vihet a mindennapjainkba. Ahogy egyre jobban kapcsolatba kerülsz a saját tested jelzéseivel, odafigyelsz önmagadra és az érzeteidre, hozzásegíthet ahhoz, hogy olyan változásokat eszközölj az életmódodban, amelyek a te egészségedet hosszú távon a lehető legjobban szolgálják.

7. A ciklustérképezés segít elmélyíteni a párkapcsolatodat, és új színt is visz bele.

Ahogy egyre jobban megismered a saját női termékenységi jeleidet, egyre jobban tisztába kerülsz önmagaddal, a benned zajló folyamatokkal. Ez a megértés segít elmagyarázni a párodnak, környezetednek is, hogy éppen mi történik veled, mit és hogyan érzel. A Termékenység Tudatosság kurzuson nemcsak a női anatómiáról beszélünk, hanem a férfi medence tartalmát is górcső alá vesszük. Ezeket átbeszélhetitek párotokkal, sőt, a legjobb ha akár őt is bevonod ebbe a folyamatba. Együtt tudjátok figyelni a termékenységi jeleidet, és ehhez tudjátok időzíteni az együttléteket is. Nem mellékesen, ez egy új társalgási téma is lehet, hiszen közös célotok, hogy mielőbb meg tudjon történni a csoda.

8. A ciklustérképezés segít harmóniába kerülni a nőiességeddel.

Mi nők ciklikusak vagyunk, ami azt jelenti, hogy folyvást változunk. A ciklusunk különböző szakaszaiban mások az erősségeink, a gyengeségeink, a hangulatunk, az energiaszintünk és a fókuszáltságunk. És ez teljesen normális, hiszen ez a bennünk zajló hormonális változásoknak az eredménye. Ahogy tisztába kerülsz a termékenységi jeleiddel, ezekkel összekapcsolódsz, sokkal jobban harmóniában tudsz élni a női ciklikusságoddal. Már ez nagyon sok stresszt le tud venni a válladról, ami segít, hogy sokkal nyugodtabban és nőiesebben tudd várni a gyermeked megfoganását.

Láthatod, hogy miért ennyire fontos a ciklustérképezés és hogy miért ez az első számú női termékenységi tippem. Ha szeretnéd elsajátítani a ciklustérképezés minden csínját-bínját, annak érdekében, hogy elősegítsd a mielőbbi megfoganást, akkor csatlakozz a következő induló Termékenység Tudatosság kurzushoz!

Várlak Téged szeretettel!

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.