Barion Pixel

A peteérés jelei – Interjú : Mit adhat a nőknek a Termékenység Tudatosság kurzus?

A peteérés jelei – Termékenységtudat

A peteérés jelei
Interjú : Mit adhat a nőknek a Termékenység Tudatosság kurzus?

A Termékenység Tudatosság kurzus olyan elmélyült tudást biztosít a női testünk működéséről, amire szerintem minden nőnek szüksége lenne. Különösen hasznos akkor, ha gyerkőcöt szeretnénk vállalni a közeljövőben. Mik a peteérés jelei? Eszti, a kurzus egyik korábbi résztvevője mesél a saját tapasztalatairól.

A Termékenység Tudatosság kurzus egy átfogó képet ad a termékenységi jelek vizsgálatáról, és azok értelmezéséről. A bennünk zajló, belső munkálatok folyvást küldik felénk a jelzéseket, hogy éppen mi történik odabent. Mik a peteérés árulkodó jelei? Vannak szembetűnő, és akár bárki számára látható jelek és vannak olyanok, melyek mélyen belül, finoman és lágyan utalnak arra, hogy éppen valami csodálatos van készülőben. Szerintem ha egy új téma iránt érdeklődünk, az a legjobb, ha ezt valakinek a történetén keresztül tudjuk megismerni.

Nézd meg a beszélgetést YouTube-on, vagy görgess lejjebb az olvasáshoz!

Látogass el a KITTwell YouTube csatornájára több női egészséggel kapcsolatos videóért!

Kitti: Köszönöm szépen Eszti, hogy elfogadtad a meghívást, örülök, hogy itt vagy! Vágjunk is rögtön a közepébe! Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel a Termékenység Tudatosság kurzuson?

Eszti: Én is köszönöm a meghívást! A Termékenység Tudatosság kurzus létezéséről, pontosabban arról, hogy Te oktatsz ilyen kurzust, arról 2020 nyarán szereztem tudomást. Szeptemberben volt az esküvőnk és onnantól mi is elkezdtük a tudatos családtervezést. Mivel a mindennapjainkat is tudatosan igyekszünk élni (hulladék szelektív gyűjtése, víz- és húsfogyasztás csökkentése), úgy gondoltuk, hogy nagyon jó lenne, ha a családtervezésnél is alkalmazhatnánk ezt a fajta a tudatosságot.

K: Tekerjük egy picit vissza oda a filmet, hogy honnan hallottál Te erről a kurzusról? Hogyan jött ez veled szembe?

E: Kittivel 2019 nyarán ismerkedtem meg egy kenu túrán. Az, hogy Kitti Termékenység Tudatosságot oktat, egy puszta véletlen folyamán jutott tudomásomra. A kenu túrán a kempingben sátrakban voltunk elszállásolva, és

Kitti egyik reggel ahogy borzas hajjal kijött a sátrából, széles mosollyal az arcán közölte velem, hogy “ma ovuláltam!”

Na ezt a kijelentést nem tudtam hova tenni. Gondoltam magamban, hogy mi az hogy ő így tudja, hogy csak így előhúzza a zsebéből, hogy mi történik odabent. Teljesen földön túlinak tűnt a viselkedése. Akkor magyarázta el nagy vonalakban először, hogy miről is szól a termékenység tudatosság.

K: Tehát szeptemberben volt az esküvőtök, és októberben már részt is vettél a Termékenység Tudatosság kurzuson. Mit mondanál arról, hogy mi az a termékenység tudatosság, azok számára, akik még csak most találkoznak először ezzel a fogalommal?

E: A Termékenység Tudatosság kurzus során megtanultuk, hogy három nagyon alapvető jelet kell vizsgálni a testeden. Az első az alap-testhőmérséklet – amiről egész sok családtervezős fórumon írnak, a második a méhnyaknyák állaga és megjelenése, valamint a méhnyak állapota. A két utóbbira már jóval kevesebb találat van az interneten is. Ennek a három jellemzőnek a vizsgálatával meg tudod állapítani, hogy a ciklusod során melyek a termékeny napjaid.

K: Ezekről a fő témákról szól a Termékenység Tudatosság kurzus. Gondold kérlek egy picit végig, hogy mit adott ez a tudás számodra.

E: Megvilágosodást. Ezek a jelek annyira hihetetlenül alapvető és nem bonyolult dolgok.

Nem kell éveket tanulni ahhoz, hogy ezeket megismerd és értelmezni tudd. Ezekről eddig nem beszélt nekem senki. Rendelkezésünkre áll egy ilyen nagyon egyszerű módszer, amivel meg tudod például azt vizsgálni Te, saját magadon, hogy egyáltalán normálisan működik-e a ciklusod.

Nagyon sok korombeli nőt – aki elkezdett már gondolkodni a családalapításon, foglalkoztathatja az a gondolat, hogy majd ha egyszer odaérnek, akkor minden rendben lesz-e? Képes lesz-e rá a szervezetem? Sok helyről hallani, hogy különféle hormonális problémák akadályozzák a nőknél gyermekvállalást, amire csak akkor derül fény, amikor a próbálkozás már legalább egy éve zajlik. Ugye a nőgyógyászok javarészt csak ez után javasolják a kivizsgálásokat.

K: Annak, aki most az út elején van, az a pár aki hamarosan gyerkőcöt szeretne vállalni, hogy miben segíthet számukra a Termékenység Tudatosság kurzus? Vagy kezdhetjük onnan is, hogy Neked miben segített a gyermekvállalásban?

E: Segít tisztába kerülni önmagaddal. Az egyik videód során megemlíted, hogy egyrészt nagyobb eséllyel tudnak a nők megfoganni, ha tisztában vannak a termékenységi jeleikkel. Ez azt jelenti, hogy tudják, hogy a ciklusuk során melyek azok a napok, amelyeken termékenyek – és azt is, hogy melyeken nem.

Hogy nekem miben segített? Az első ciklusom, amit ciklustérképen vezettem az pont a fogamzásgátló abbahagyása utáni első hónap volt. Előtte 5-6 évig szedtem tablettát. Az első monitorozott ciklusom 40 napos volt. Letesszük a fogamzásgátlót, mert szeretnénk babát, és már 40 napja nem jön meg a menstruáció. Mire gondol ilyenkor az ember? Nyilván gondolhattam volna már arra, hogy sikerült, és hogy terhes vagyok, hiszen késik. De! Ciklustérképezést végeztem, amin gyönyörűen kirajzolódott az, hogy a 40 napos ciklusom során a 31. napon történt ovuláció. Ez azt jelentette, hogy a 31. nap előtt esély sem volt arra, hogy a petesejt megtermékenyítésre kerüljön. A 31. nap után 9 napja maradt a petesejtnek, hogy történjen vele valami. A kurzuson viszont arról is tanultunk, hogy ennyi idő nem elég arra, hogy a petesejt beágyazódjon.

Szóval már az első ciklusomnál tisztában voltam azzal, hogy mi történik odabent. Ezért sem hiú reményeket nem tápláltam, se nem aggódtam azon, hogy mi lehet a probléma odabent.

Ami ennél még csodálatosabb volt, hogy a következő ciklusom már 29 napos lett, és nagyon szépen láttam a változásokat, a megtörténő ovulációt a 16. napon.

Mi a ciklustérképezés?

A ciklustérképezés alkalmazását és értelmezését a Termékenység Tudatosság kurzuson tudod elsajátítani. A ciklustérképen tudjuk nyomon követni a termékenységi jeleinket, hogy melyikkel éppen mi történik, és hogy mennyire vannak harmóniában egymással. Ennek segítségével tudjuk feltérképezni saját termékenységünket hónapról hónapra. Van a “szabályos”, 28 napos ciklus, de kevés nőnek nagykönyv szerű minden ciklusa. Cikluson belül is tud ingadozni az ovuláció napja, akkor is, ha az mindig 28 napos. Ha végzel ciklustérképezést, akkor tisztába kerülsz azzal, hogy az adott ciklusodban mikor történik az ovuláció. Ez segít az együttlétek időzítésében, illetve ha valami nincsen rendben, akkor az is hamar felszínre kerül.

K: Mesélj egy picit arról, hogy mi volt számodra a legjobb a kurzusban.

E: Egész eddigi életemben itt voltak előttem a jelek, szinte “papíron”, de eddig soha senki nem szólt arról, hogy ennyi mindenről árulkodnak. Amióta részt vettem a kurzuson, hírnöke lettem ennek a tudásnak. Meséltem erről a kurzusról több lánynak is, akikről tudom, hogy gyermekvállalás előtt állnak. Beszéltem olyan hölggyel, aki már a harmadik nőgyógyásznál van mert senki nem akarja megmondani neki, hogy milyen vitamint szedjen, hogy teherbe essen. Holott termékenységed megismerése egy sokkal egyszerűbb és sokkal kevésbé stresszes módszer nőgyógyászok látogatása helyett – első körön természetesen.

K: Köszönöm, hogy ezt mondtad, mert számomra tulajdonképpen ezt jelképezi a termékenység tudatosság, hogy tudatossá válunk a testünk jelzéseiről.

A testünk minden nap beszél hozzánk és árulkodik arról, hogy éppen mi történik belül. A Termékenység Tudatosság kurzus pedig abban segít, hogy tudd, hogy melyik jeleket figyeld, és hogy melyik jel miről árulkodik. Ez azért nagyon fontos számomra, mert ez kezünkbe adja a lehetőségét annak, hogy mi tudjunk tenni a saját termékenységünkért. Hogy ne egy külső szakembertől függjünk a döntéseink meghozatalában, hanem mi legyünk a kiindulópont.

K: Mi volt számodra a legmeglepőbb dolog a kurzusban? Volt-e ilyen?

E: Szégyellem mondani, de a méhnyaknyáknak a szerepe a sikeres fogantatásban az nekem ez előtt teljes sötétség volt. Semmi fogalmam nem volt arról, hogy mit jelent az a méhnyaknyák, sőt szerintem legtöbbször valamiféle egészségügyi problémával azonosítjuk (pl. gomba vagy fertőzés). És abszolút nem! Megtanultuk, hogy az azért van, hogy elősegítse a megtermékenyítést. Nem kell félni attól, hogy néha kevesebb, néha több, néha ilyen színű, néha olyan színű.

K: A méhnyaknyák egy csodálatos, intelligens testi folyadék, ami különös szerepeket tölt be a ciklus különböző fázisaiban. Azt is szeretném megkérdezni, hogy a kurzuson való részvétel, és ez a tudás változtatott-e bármit azon, hogy hogyan látod most a menstruációs ciklusodat? Hogyan kapcsolódsz most a menstruációs ciklusodhoz?

E: Ez a tudásanyag rávilágított arra, hogy milyen eszméletlenül összetett ez a folyamat odabent. Nagyon büszkének kell lennünk arra, hogy mindezt a testünk a mi beavatkozásunk nélkül végzi el minden hónapban. Megtanultam még jobban értékelni ezt a folyamatot. Mert ha valakinek nem úgy működik, ahogy kellene, arra is lehet megoldást keresni, ha viszont valakinek úgy működik, ahogy kell, akkor örüljön neki nagyon-nagyon!

K: Igen, egy csodálatos folyamat zajlik le bennünk hónapról-hónapra, ciklusról-ciklusra, és nagyon izgalmas, hogy erre tudatosan rá is tudunk nézni.

Szerintem gyönyörű az, ha akár így felnőtt fejjel is össze tudunk kapcsolódni a ciklusunkkal, és végre nem csak valami szükséges rosszként tekintünk a menstruációra. Hiszen minden egyes hónapban a testünk felkészül arra, hogy életet tudjunk adni. Ezt is átlátjuk a kurzuson belül.

K: Sokat beszéltünk már arról, hogy bennünk milyen folyamatok történnek, viszont szeretem azt hangsúlyozni, hogy a gyerkőc vállaláshoz bizony ketten kellünk. Fontos, hogy párunkat is bevonjuk ebbe a folyamatba, úgyhogy megfordult bennem a kérdés, hogy volt-e bármilyen hatással a Te párkapcsolatodra a Termékenység Tudatosság kurzuson elsajátított tudás?

E: Igen, és nagyon jó partner volt benne a férjem, ugyanis, amikor vége lett egy-egy ilyen oktatásnak, akkor mindig elmondtam neki, hogy ma mit tanultunk Kittivel. A ciklustérképet is teljesen nyilvánosan vezettem – ez a ciklustérkép szó szerint egy kinyomtatott A4-es lap, amin jelölni kell a változásokat a termékenységi jeleidben. Ő pedig mindig érdeklődött, hogy hol tartunk, hogy most már ovuláció előtt állunk-e. És mivel tisztában volt a miértekkel, így nem érezte a kényszerűséget az együttlétekben.

K: Szerintem is vihet új színt a párkapcsolatba, azon túl, hogy a tudatosságot erősíti a gyermekvállalási szándék kapcsán.

A Kurzuson nemcsak a női medence tartalmába nézünk bele, hanem a férfi medencébe is, úgyhogy megismerkedünk mindkét nem anatómiájával. Ez érdekes beszélgetések alapját képezheti.

K: Nagyon sokat meséltél már a saját tapasztalataidról. Mit javasolsz azoknak a nőknek, akik még nem vettek részt ezen a kurzuson és már egy ideje próbálkoznak a gyermekvállalással – vagy most kezdték, vagy már egy-két éve sikertelenül próbálkoznak? Hogyan segítheti a gyermekvállalást a Termékenység Tudatosság kurzus? Illetve ha ajánlod bárkinek, akkor kiknek ajánlanád ezt a tudásanyagot?

E: Szerintem ezt a tudást minden nőnek el kellene sajátítania, kötelező tananyaggá kellene tenni. Nyilván nem a középiskolában, hiszen ott még nem a gyermekvállaláson van a fókusz, viszont minden nőnek hasznára válhat, aki gyermekvállalás előtt áll. Ez a tudás kizárólag biológia. Nem jóslás, nem ezotéria, hanem kizárólag a saját testi jeleidnek a vizsgálata.

Azzal, hogy megismered a termékenységi jeleidet, meg tudsz előzni egy csomó felesleges orvosi vizsgálatot. Ahogy elkezded tanulni a ciklustérkép készítést (a kurzus időtartama 2,5 hónap) ez idő alatt már lesz két kész ciklustérképed. Ez azt jelenti, hogy már detektálhatók rajta az esetleges hormonális elváltozások.

Amikre csak 3-4-5…10 orvosi vizsgálat deríthetne fényt. Ezzel szemben minden normálistól eltérő minta gyönyörűen kirajzolódik a ciklustérképen, amivel ezeknek a vizsgálatoknak az időtartama lecsökkenthető. Ha pedig azon szerencsés nők közé tartozol, akiknek minden rendben van a ciklusával, akkor a ciklustérképezéssel fel lehet gyorsítani a fogantatást.

K: Eszti, én szeretném neked megköszönni, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, a történetedet és azt hogy ilyen bensőségesen és részletesen beengedtél minket abba az útba, amit Te végigjártál, miközben ezekről a dolgokról tanultál.

E: Én is köszönöm, hogy részt vehettem. Azért tartom nagyon fontosnak, hogy ezt az ismeretet minél több nőhöz eljuttassuk, mert ez a Kurzus és az oktatóanyag a maga nemében úttörő jellegű. Még nem túl elterjedt ennek az alkalmazása és szerintem minden nőnek tisztában kellene lennie ezekkel a termékenységi jellemzőkkel.

És köszönöm Neked is, hogy elolvastad ezt az interjút! Ha szeretnél többet megtudni a testedről, ha gyerkőcöt szeretnétek és tudatosan szeretnétek próbálkozni, akkor jó szívvel ajánlom a Termékenység Tudatosság kurzust, és nagy szeretettel várlak bármelyik foglalkozásomon.

Várlak Téged szeretettel!

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.