Az ovulációt megelőző folyamatok már jóval korábban elindulnak, mint hogy elkezdődne az új menstruációs ciklusod. Kezdjük a a beszélgetést fogalomtisztázással: a peteérés és az ovuláció nem ugyanaz. Mikor böngészel az interneten, beszélgetsz a barátnőiddel, akkor rendszeresen belefuthatsz abba a képzavarba, hogy vajon volt-e peteérés az adott ciklusban. 

Peteérés és ovuláció

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a peteérés egy folyamat, amikor is a petefészkeidben lévő tüszők érlelődnek, magukban hordozva egy-egy petesejtet. Ennek a végén vagy lesz ovuláció, vagy nem.

Az ovuláció pedig egy mindent vagy semmit esemény. Az valóban egy momentum. Méghozzá az a pillanat, amikor a megérett tüszőből kiszabadul az érett petesejt. S ha már egyszer túl vagy rajta, akkor nem lesz következő ovuláció a ciklusban. (Ez alól egy kivétel lehet. Mégpedig az ovulációt követő 24 órán belül van még egy pici esély egy második petesejt kiszabadulására. Ilyenkor lehetünk kétpetéjű ikrekkel állapotosak.) Tehát az ovulációt megelőzi a peteérés folyamata. Sőt valójában ezt tüszőérésnek lenne a leghelyesebb hívni. A tüsző az a kis „zsák”, ami magában hordozza a petesejtet.

A peteérés egy folyamat, az ovuláció pedig egy momentum.

Tüszők a follikuláris fázisban Az ovulációt megelőző folyamatok

A menstruációs ciklus első fele a follikuláris fázis, ahol a főszerep a tüszők megérésén van. Ennek a szakasznak az ovuláció pillanatával van vége. Azonban nagyon fontos, hogy tudd, azok a kis tüszők, akik az adott ciklusban versenyben vannak, nem abban a menstruációs ciklusban kezdtek el érlelődni a petefészkeidben. A teljes élettartama minden egyes tüszőnek jóval hosszabb, mint a ciklus follikluláris szakaszának hossza. Folikuláris szakasz akkor kezdődik, mikor néhány tüsző beérkezik a végső érési szakaszba.

”Szeretnél

Szerencsére már minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a termékeny napjainkat be tudjuk azonosítani – a módszert a Termékenység Tudatosság Kurzuson tudod elsajátítani. 

Tüszők a follikuláris fázis előtt

Azonban a verseny valójában már hónapokkal azelőtt megkezdődött. Legalább 3 hónappal az ovuláció előtt a tüsző „felébred” az alvó állapotból és elindul az érési folyamaton. Nem csak méretben növekszik, hanem sok belső átalakulásokon is átmegy, ami mind kihatással lesz a végső minőségére. Átlagosan 100 napba telik, mire egy tüsző az alvó állapotból eljut az ovulációig. A menstruációs ciklus első fele, a follikuláris fázis, pedig ennek a hosszú utazásnak csak a fináléja.

Összegzés

A tüszőknek 100 napra van szükségük ahhoz, hogy az alvó állapotból eljussanak a megérésig, ovulációig. Fontos tanulság számunkra, hogy azok a hatások, melyek ebben a 100 napban minket, Nőket érintenek, befolyásolják a tüsző, a petesejt és a tüszőből kialakuló sárgatest egészségét és minőségét is.

Csatlakozz a KittWell közösséghez! Értesülj a legújabb blogbejegyzésekről és tanulj a női EGÉSZségről!
KAPCSOLAT
hello@kittwell.com

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.