Barion Pixel

Az ovulációt megelőző folyamatok, a tüsző 100 napos útja · Női Egészség Hét 2. Nap

Termékenység, ovuláció

Az ovulációt megelőző folyamatok már jóval korábban elindulnak, mint hogy elkezdődne az új menstruációs ciklusod. Kezdjük a a beszélgetést fogalomtisztázással: a peteérés és az ovuláció nem ugyanaz. Mikor böngészel az interneten, beszélgetsz a barátnőiddel, akkor rendszeresen belefuthatsz abba a képzavarba, hogy vajon volt-e peteérés az adott ciklusban. 

Peteérés és ovuláció

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a peteérés egy folyamat, amikor is a petefészkeidben lévő tüszők érlelődnek, magukban hordozva egy-egy petesejtet. Ennek a végén vagy lesz ovuláció, vagy nem.

Az ovuláció pedig egy mindent vagy semmit esemény. Az valóban egy momentum. Méghozzá az a pillanat, amikor a megérett tüszőből kiszabadul az érett petesejt. S ha már egyszer túl vagy rajta, akkor nem lesz következő ovuláció a ciklusban. (Ez alól egy kivétel lehet. Mégpedig az ovulációt követő 24 órán belül van még egy pici esély egy második petesejt kiszabadulására. Ilyenkor lehetünk kétpetéjű ikrekkel állapotosak.) Tehát az ovulációt megelőzi a peteérés folyamata. Sőt valójában ezt tüszőérésnek lenne a leghelyesebb hívni. A tüsző az a kis „zsák”, ami magában hordozza a petesejtet.

A peteérés egy folyamat, az ovuláció pedig egy momentum.

Tüszők a follikuláris fázisban Az ovulációt megelőző folyamatok

A menstruációs ciklus első fele a follikuláris fázis, ahol a főszerep a tüszők megérésén van. Ennek a szakasznak az ovuláció pillanatával van vége. Azonban nagyon fontos, hogy tudd, azok a kis tüszők, akik az adott ciklusban versenyben vannak, nem abban a menstruációs ciklusban kezdtek el érlelődni a petefészkeidben. A teljes élettartama minden egyes tüszőnek jóval hosszabb, mint a ciklus follikluláris szakaszának hossza. Folikuláris szakasz akkor kezdődik, mikor néhány tüsző beérkezik a végső érési szakaszba.

Tüszők a follikuláris fázis előtt

Azonban a verseny valójában már hónapokkal azelőtt megkezdődött. Legalább 3 hónappal az ovuláció előtt a tüsző „felébred” az alvó állapotból és elindul az érési folyamaton. Nem csak méretben növekszik, hanem sok belső átalakulásokon is átmegy, ami mind kihatással lesz a végső minőségére. Átlagosan 100 napba telik, mire egy tüsző az alvó állapotból eljut az ovulációig. A menstruációs ciklus első fele, a follikuláris fázis, pedig ennek a hosszú utazásnak csak a fináléja.

Összegzés

A tüszőknek 100 napra van szükségük ahhoz, hogy az alvó állapotból eljussanak a megérésig, ovulációig. Fontos tanulság számunkra, hogy azok a hatások, melyek ebben a 100 napban minket, Nőket érintenek, befolyásolják a tüsző, a petesejt és a tüszőből kialakuló sárgatest egészségét és minőségét is.

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.