Barion Pixel

Egészséges libidó – Minek köszönhetjük? · Női Egészség Hét 4. Nap

Egészséges libidó, női egészség
Egészséges libidó mindig jó, ha van a háznál, főként gyerkőcvállalás idején. Ilyenkor ugye nem szeretnénk, ha a szexualitás csak a babagyártásról szólna, hanem jó lenne, ha továbbra is egy gyönyörű formája maradna a kölcsönös örömszerzésnek. Gondolkodtál már rajta, vajon minek köszönheted a libidódat? Egy olyan hormonnak, amitől néha megijedünk, vagy akár félünk is, ha a termékenységünkről van szó, ami nem más, mint a tesztoszteron. Bizony, férfiban és nőben egyaránt termelődik ez a hormon. Egy újabb dolog, amiben egyezünk párunkkal. Sőt mindkettőnkre sok mindenben ugyan olyan hatása van és közvetlen kapcsolatban áll a libidónkkal.

Tesztoszteron szerepe a termékenységben

A tesztoszteron szint növekedése fokozza az újdonság keresését, növeli a libidót, fokozza a szexualitás iránti vágyat és még a fájdalomérzetet is csökkenti. Magasabb tesztoszteronszint együtt jár a versenyszellem növekedésével is. S most jön a csodás dolog, hogy milyen mesterien vagyunk mi összerakva! Bennünk nőkben, a ciklusunk során van egy momentum, amikor kifejezetten magas a tesztoszteron szintünk. Kitalálod, mikor lehet ez?

Közvetlenül az ovuláció előtt a tesztoszteron tetőzik a ciklusunk során. Vagyis ovuláció előtt tetőzik a női libidó.

Hát nem érdekes? Mindez arra sarkall minket, hogy pontosan akkor keressük legjobban a szexuális együttlétet, amikor a legtermékenyebbek vagyunk. Csodálatosan működik a testünk! Ha egészséges a ciklusunk és harmóniában vannak a hormonjaink, minden arra van kitalálva és úgy van összerakva, hogy termékenyek legyünk.

Mellesleg a hormonális fogamzásgátló szedése negatívan hat a tesztoszteron termelésre. A tablettát szedő nők körében megfigyelték, hogy ritkábbak a szexuális együttlétek, ritkább a szexuálisan izgatottság érzete, kisebb a megélt gyönyör, ritkább az orgazmus és enyhébb a hüvelyi nedvesedés is.

Összegzés

A libidó tehát szoros összefüggésben van a tesztoszteron szintünkkel. A tesztoszteron akkor tetőzik a szervezetünkben, amikor a testünk az ovulációra készül – ezzel is elősegítve a megtermékenyítés sikerességét. A hormonális fogamzásgátlók nemcsak a sikerességre, de sajnos az együttlétek gyakoriságára is kihathatnak ezáltal. Végül a libidó nem csak a jó szexualitás miatt fontos, hanem a vitalitás és a motiváció, vagyis az életerőnk és életkedvünk és miatt is. Örüljünk neki és vigyázzunk rá, ha jó a libidónk!
Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.