Barion Pixel

Életmód és hormonháztartás kapcsolata

Életmód és hormonháztartás kapcsolata

Elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen relációban állhat egymással az életmód és a hormonháztartás? A mindennapjaink ritmusa összefüggésben lehet a menstruációs ciklusod felborulásával, a hormonális kilengésekkel és ezáltal az általános egészségi állapotoddal Bizony, vannak olyan összefüggések, amiket jó ha látunk, hogy tudjunk rájuk hatni.

Sosincs vége az elvárásoknak

Csörög a vekker, dörzsölöd a szemed, egy zaklatott, álmokkal teli este után kikeveredsz az ágyból. Gyorsan összekapod magad, mert kicsit később sikerült felkelned, mint ahogy tervezted. Felhajtasz egy kávét, kilősz a házból, az úton beszerzel valami reggelit, amit vagy még a útközben, vagy a munkahelyedre beérve megeszel. Jönnek az emailek, csörög a telefon, megérkezik a főnök ilyen-olyan kéréssel, folyamatosan sorjáznak a feladatok, elvárások. Napközben feszített tempóban dolgozol, hogy ezeknek mind eleget tegyél, persze ez teljesen nem sikerül, így félig dolgavégezetlenül hagyod el az irodát. Mész bevásárolni, papírokat intézel a lakásodhoz, segítesz elintézni ezt-azt egy családtagodnak vagy barátodnak. Hazamész, örülsz, hogy végre megérkeztél, s kicsit nyugiban lehetsz, no de akkor látod, hogy a mosogató teli van piszkos edényekkel, s amúgy is rendetlenség van. Rendbe teszel, amit tudsz, s végül behuppansz az ágyba, s örülsz, hogy végre levegőt vehetsz. Hamarosan álomba is merülsz a fáradtságtól.

Szerencse, hogy nem minden napunk néz ki ilyen szörnyűen, viszont az tény, hogy manapság nagyon sok teher van rajtunk. Sok a munkahely, család, barátok és, hogy ne is mondjam, nagyon sok a saját magunk által felállított elvárás, aminek nap mint nap meg kéne feleljünk.

Üss vagy fuss!

No, de mi zajlik le ilyenkor a testünkben? Ez az állandóan feszített életmód és a folyamatos stressz, bármi furcsa is, testünk számára igen hasonlatos egy kutyatámadáshoz. Egy erős stresszreakcióban, szervezetünk minden folyamatát arra összpontosítja, hogy túlélje a helyzetet. A hipotalamusz, amely a testen belülről és kívülről jövő információkat összegzi, küldi a parancsot az agyalapi mirigynek, hogy mit csináljon. Az agyalapi mirigy pedig a hormonháztartásunk főnöke.

Egy stresszreakcióban a mellékvese fokozza a kortizol, adrenalin és noradrenalin  termelést, ettől felfokozott állapotban kerülünk, beélesítve, ugrásra, lépésre készen. (Ez azért hasznos, ha valóban felénk ront egy kutya. :-)) Ezzel párhuzamosan testünk visszavesz a túléléshez nem szükséges folyamatokból. Ilyen például a reprodukciós képesség. Vagyis negatívan hat a petefészek hormontermelésére, s csökken a progeszteronszint a szervezetünkben, felborul a hormonháztartási egyensúly.

Semmi gond, ha ez egy kutyatámadás miatt történik, mivel az ugyebár nem minden napos dolog, s ahogy vége a stresszhelyzetnek, szervezetünk visszaállhat az egyensúlyi állapotba. Sajnos azonban nagyon sokunk ki van téve a krónikus stressznek, ahol ez a feszített állapot mindennapos.

Életmód hatása a hormonháztartásra

Ennek hatására megjelenhet a ciklus közbeni pecsételő vérzés, sárgatest-elégtelenség, PMS tünetek (puffadás, borongós hangulat, túlérzékenység, stb.), ciklus zavarok, mint a túl hosszú, túl rövid vagy felborult ciklus. Előrehaladottabb esetben akadozik, vagy leáll a petesejt érés. Extrém esetekben, például háborús helyzetben akár a menstruáció teljesen elmaradása is megfigyelhető.

Fontos látni, hogy a szervezetünkben lévő folyamatok szoros összeköttetésben működnek egymással. Vagyis ez még “csak” a jéghegy csúcsa. A krónikus stresszreakció hatására a mellékvese túlmüködik, kialakulhat a gyomorfekély, csecsemőmirigy- és nyirokmirigy- alulműködés, petefészek-alulműködés, pajzsmirigy-alulműködés és prolaktinszint-emelkedés.

Az, hogy ennek hol jelentkezik először a kézzel fogható hatása a testünkben, saját genetikánktól függ: kinek mennyi tartaléka van a hormonháztartásában, hogyan kompenzálja, ellensúlyozza ennek a feszített életmódnak a hatásait. Ezért nagyon fontos, hogy a testünkben zajló dolgokat rendszerben lássuk, tudjunk a kapcsolódási pontokról, és ne csak a külön-külön megjelenő tüneteket kezeljük.

Próbálj meg lazítani!

Hogy mi a megoldás? Sok pici, apró és nem annyira apró változtatás összessége az életünkben. Viszont a legfontosabb, hogy ez nélküled nem megy, csak te tudod igazán, hogy NEKED mire van szükséged, s csak te tudod a stresszt feloldani az életedben. Ezért az első lépés, hogy kezdd el figyelni saját magad. Időről időre, nap mint nap a sietség és intézkedés közepette egy pillanatra húzd vissza a figyelmedet a külvilágból, s figyelj csak magadra, befelé! Hogy van a tested? Hol feszül? Hogy vannak a gondolataid? Ráncolod-e a szemöldöködet? Feszül-e a vállad és a tarkód? Végy egy mély levegőt, és ahogy kiengeded, lazítsd el a feszültséget a testedben, simítsd ki a gondolataidat, s engedd el, amire akkor ott éppen nincs szükséged. Egyszerűen, csak légy tudatos, hogy mi zajlik benned és engedd el azt, ami nem szolgál téged.

Végezd ezt pár percig minden nap, amikor eszedbe jut. S meglásd, egyre jobban hatással tudsz majd lenni az egészségi állapotodra, hisz a tudatosság és a gyógyulás első lépése az önmegfigyelés.

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.