Oldal kiválasztása

Már csak néhány nap és nagyon különleges napra ébredünk! Március 12-én az idei év első tízmilliószoros napja és az elengedési folyamatokat támogató telihold egybeesik, hihetetlen energiákat szabadítva fel ezzel vasárnap.

A tibeti kultúrában mágikus nappal bír minden egyes év négy napja, ez a négy nagy ünnep Buddha életének egy-egy eseményéről emlékezik meg.  Az első kettő teliholdra esik, az elsőn Buddha csodáit, a másodikon pedig születésnapját és egyben megvilágosodását ünneplik a tibetiek.  A harmadik nap mindig egy újhold utáni negyedik napon van, ekkor emlékeznek meg arról, hogy Buddha megforgatta a Tan Kerekét, és megosztotta tanítványaival a Négy Nemes Igazságot, a legalapvetőbb buddhista tanítások egyikét. A negyedik nap telihold után van hét nappal, azt ünneplik, hogy Buddha három hónapig az istenek birodalmában élt és tanított.  2017-ben a négy tízmilliószoros nap a következő lesz: március 12-e vasárnap, június 9-e péntek, július 27-e csütörtök és november 10-e péntek.

A Nagy Buddha-napok, melyeket teremtő napoknak is szoktak nevezni,  rendkívüli erővel bírnak, gondolataink, legyenek jók vagy rosszak, sokszoros erővel hatnak. Éppen ezért ilyenkor kellő tudatossággal új, csodálatos dolgokat teremthetsz, és ehhez nem arra van szükség, hogy a negatív gondolatokat erőnek erejével próbáld száműzni, sokkal inkább arra, hogy felfedezd a szépséget magad körül.

Este, lefekvés előtt tekints vissza a napodra és próbálj meg felsorolni öt olyan dolgot, történést, amiért aznap hálás lehetsz! Ezek lehetnek egészen kicsike dolgok is, például, hogy valaki jólesően rád mosolygott az utcán vagy délután volt pár nyugodt perced olvasásra, a lényeg, hogy olyan pillanatokat gyűjt össze, amik melegséget hoztak a lelkedbe. Ha rendszeresen végzed, ez a hálagyakorlat segít, hogy észrevedd az élet apró örömeit és a hála érzésén keresztül megelégedettséget és nyugalmat hoz az életedbe.

 

A Hold nem egész 28 nap alatt ciklikusan változtatja az alakját, az egyes holdfázisok pedig eltérő módon hatnak érzelmi és lelkivilágunkra. Kétségkívül a teliholdnak van az egyik legerősebb energetikai hatása,  ilyenkor lehetőséget kapunk arra, hogy letegyük hetek, hónapok, évek, sőt életek óta cipelt terheinket. Bármilyen életterületen végzünk tisztító gyakorlatot vagy meditációt, a telihold energiája megsokszorozza a hatását.  A fogyó hold tovább támogatja elengedési törekvéseinket, könnyebben szabadulunk meg kínzó kétségeinktől, félelmeinktől és függőségeinktől is. Újhold idején a Hold a Nap és a Föld között áll, sötétbe burkolózik, ez pedig éppen a befelé fordulásra, az elmélkedésre ad lehetőséget. Az újhold – ahogy nevében is mutatja – az újrakezdés esélyét hozza el. Az ezutáni növekvő hold a befogadás és a gyarapodás ideje, termékeny napokat hoz testileg és lelkileg egyaránt.

Most vasárnap tehát egyszerre adott a lehetőség, hogy elengedd, amire nincs szükséged és elvesd valami új csíráit. Használd ki! 🙂