Barion Pixel

Időmenedzsment és érzelmi feltöltődés kijárási korlátozás idején?

Időmenedzsment és érzelmi feltöltődés kijárási korlátozás idején?

Avagy hogyan ne vesztegesd el az idődet, és hogyan találj stabilitást és megnyugvást ebben a felfordult időben.

Most, hogy az otthonainkban vagyunk és felborult a korábban már jól megszokott és beolajozódott időbeosztás, elillantak a korában végzett tevékenységek és hirtelen senki nem osztja be helyettünk az időnket, könnyen szét tudnak folyni a napok, és ez egy idő után nagyon rossz érzés.

Az időmenedzsment és érzelmi feltöltődés most nehezebbnek tűnhet. Hiányzik a stabilitás. Hiányzik a megszokott. Hiányzik a rendszer, a rutin. S főként hiányzik a társaság, a kapcsolódás.

Ez a helyzet engem pár évvel ezelőtt ért először. Azóta kifejlesztettem a saját jól bevált kis praktikáimat, amik segítenek rendszert, tartást adni egy napnak, egy hétnek. Segítenek nekem, hogy azt érezzem, ami jó, töltekezzek saját kis mikro sikereimből, és könnyen át tudjak lendülni a kudarcaimon. Azt látom, hallom, hogy sokaknak kihívás a jelenlegi felborult időbeosztás. Ezért szeretném megosztani, nekem mi segített. Remélve, hogy neked is fog! 🙂

Emlékszem, mikor elkezdtem kizárólag a KIittWellel foglalkozni és már nem volt fő állásom, ami meghatározta volna a napjaim, heteim ritmusát. Az elején a nagy szabadság érzése mellett bizony ez nehézséget is okozott.

Furcsa volt ilyen sokat egyedül a négy fal között lenni. Egyszer csak már senki nem mondta meg mikor keljek fel, mit csináljak napközben, mennyi „az elég” a munkából és hogy a kikapcsolódást is bizony be kell tervezni, mert a munka vagy az otthoni szöszmötölés addig nyúlik, ameddig hagyjuk.

 • Fontos aktívan keresni a barátok társaságát és azokat a programokat is ugyan úgy betervezni, mint bármi mást.
 • Sőt fontos megtanulni hogyan szegezhetjük figyelmünket arra, ami jó, ami örömet ad, ami sikerült, amiért hálásak lehetünk.

Ez utóbbi nehéz időkben különösen lényeges!

Ebben a jelenlegi „magányos”, karanténos világban hirtelen kell ezeket az önmenedzselési szokásokat kifejleszteni és megtanulni, hogyan éljük meg intenzíven mindazt, ami öröm és könnyedén átlendülni azon, ami nem sikerült.

Gyere velem és lássunk néhány könnyed praktikát, ami segíthet Neked az időmenedzsment és érzelmi feltöltődés területein!

1. Fix reggeli ébredési idő

Határozd meg, mikor kelsz fel hétköznap és lehetőleg minden nap ugyan akkorra húzd fel a vekkert. Ha mindig ugyan akkor kelsz fel, azt megszokja a tested és már egy sikerélménnyel indul a napod, hogy felkeltél, amikorra eltervezted.

2. Reggeli rutin

Ahogy indul a reggeled, az meghatározza az egész napodat. Ezért legyen egy tevékenységi sorrend, amivel indítod a napod. Ezt bátran alakítsd, ahogy neked jó. Tegyél hozzá, vegyél el belőle kedved szerint.

Nekem ez vált be:

 • Arcmosás, fogmosás
 • Éhgyomorra 1 pohár langyos citromos víz
  (Hidratál, beindítja az emésztést és még a vércukorszint kiegyenlítésére is javasolják, hogy egy nagy pohár vízzel indítsuk a napot.)
 • Reggeli nyújtás, átmozgatás vagy reggeli nyújtás és futás
  (Attól függően mennyire intenzív mozgáshoz van kedvem.)
 • 10-15 perc meditáció
  (Becsekkolás önmagammal, ráhangolódás a napra.)
 • Egészséges reggeli
 • Mára kitűzött célok listájának átnézése
  (Ezt az előző nap már megírtam.)
 • Beül a gép elé és kezdődhet a munka

Reggelre szoktak még javasolni valamilyen felemelő/szellemi táplálékot jelentő könyvet olvasni, vagy éppen előadást meghallgatni, mondjuk önismeret, személyiségfejlődéssel kapcsolatban. Nekem ez inkább este esik jól. Ha neked reggel van hozzá kedved, tedd bele bátran a reggeli rutinodba.

3. Munkaidő

Tartsuk meg nyugodtan azokat a “közös” kávézásokat a kollégákat akár online is. Adj magadnak dedikált szünetet az ebédre is. Ha lehet, ne a laptop előtt fogyaszd el a leveskédet! 🙂

4. Munka zárás

 • Mit sikerült elvégeznem? – kihúzogatom a kis listámról.
 • Megveregetem a vállam azért, amit sikerült elvégezni. Vagyis mikro ünneplést tartok a mini/vagy nem is olyan mini lépéseim megtételéért. (Van, amikor tényleg szó szerint meg is veregetem a saját vállam. 😀 Ne vegyük már annyira komolyan magunkat! 🙂
 • Átnézem, mi maradt el.
 • Az előző pont és a heti tervem alapján összeírom a másnapi célokat, feladatokat.
Első-dob-órám

5. Magánélet és kikapcsolódás

Család, barátok felhívása, karantén időn kívül pedig találkozó velük.
Esetleg sport, ha reggel nem volt. Vagy éppen valami hobbi űzése.

A lényeg, hogy legyen valami olyan minden nap, ami nem munka, ami táplálja a személyes kapcsolatokat és minket, mint teljes kerek ember.

Nekem ezzel volt és mai napig ez a nagy kihívásom. Mert annyira szeretem, amivel foglalkozom, hogy nagyon bele tudok feledkezni.
Ezért nekem ezt külön tudatosan kell figyelnem, hogy csináljak mást is mint, ami a hivatásom.
Ezért is kezdtem el dobolni, ott bizony kikapcsolom a fejem. 😀

6. Esti rutin

Na ez éppen olyan fontos, mint a reggeli rutin! Lehet bármi, ami segít lezárni a napot, letenni az aznapi feladatokat. Én könyvet olvasok, mikor ágyba bújok. Nekem ez segít kikapcsolni a fejem, eltávolodni a nap során történt dolgoktól. Ettől könnyebben elalszok s nyugodtabb az álmom.

Zárásként van egy nagyon szép esti rutin, amit éveken keresztül csináltam, főleg, mikor még volt fő állásom, amit nem szerettem és nap mint nap sok olyat kellett csinálnom, amihez nagyon nem volt kedvem.

Ezt mindenképpen szeretném veled megosztani!

Tudatosság
Női egészség

+1. A Hála rutin

 • Végy egy kis füzetet, amit csak erre használsz.
 • Hajtsd félbe a lapot.
 • Bal oldalra írd fel: „Sikereim” (A képen én rosszul írtam. Jobb, ha sikerem van odaírva, mert az a sajátom.)
 • Jobb oldalra írd fel: „Kudarcok” (Ezt pedig jobb így személytelenül írni.)
1) Listázz fel minden apró pici sikeredet, ami az nap történt.

Például: időben felkeltem; levittem a szemetet; ma nem morogtam rá a szomszédra; örültem a napsütésnek; jó kedvem volt rossz idő ellenére; befejeztem egy projektet; elintéztem egy nehéz telefonhívást; stb. Minden icipici dolog, ami jó érzést okozott kerüljön fel!

2) Írd fel azokat, amik nem sikerültek.

Pl.: nem sikerült határidőre befejeznem a riportot; elrontottam egy számolást, elkéstem a találkozóról; már megint feldühödtem, mikor a párommal fürdőhasználatról egyezkedtünk, pedig már ezerszer megfogadtam, hogy nem fogok; stb.

3) Olvasd újra a sikereim listát.

Éld át mindegyiket, az örömöt, amit adott minden apró dolog, amit felírtál. A végén mondd és éld át: „Még több hasonló dolgot kérek az életembe”.

4) Csak pásztázd végig a kudarcok listáját, vedd tudomásul, ami ott van.

Ha szeretnéd meggondolhatod, hogy legközelebb esetleg mit teszel másként. A lényeg, hogy ne társíts hozzá nagy érzelmeket vagy jelentőséget.

A végén mondd: „Ezekből kérek kevesebbet az életembe.”

Meglátod majd, mennyire jó érzéssel fogsz aludni menni, hogy arra fordítod a figyelmed, ami jó érzést adott. S ha rendszeresen csinálod, le merem fogadni, hogy rövid időn belül egyre hosszabb lesz a sikereid listája és egyre rövidebb a kudarcok listája. Nem azért, mert kevesebb kihívásod lesz, hanem azért, mert tréningeled magad arra, hogy meglásd, ami jó. 🙂

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet az időmenedzsment és érzelmi feltöltődés témaköreiben! Kívánok Neked kitartást a kijárási korlátozások idejére, és bízom benne, hogy egyszer majd a karantén pozitívumait fogjuk egymásnak emlegetni.

Addig is, látogass el a KittWell YouTube csatornájára sok érdekes női egészséggel kapcsolatos videóért!

Legyen szép napod! 🙂
Kitti

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.