Barion Pixel

Menstruációs ciklus – Ismerd meg női tested csodás belső műhelyét

Menstruációs ciklus – termékenységtudat

A nő misztikum – testének működéséről nem is beszélve. Havi ciklusunk precízen összehangolt folyamat, melyben minden mindennel összefügg. Ezt a varázslatos szisztémát a női nemi hormonok kölcsönhatása adja és talán eddig nem is tudtad pontosan, miként, itt van tehát az ideje, hogy kicsit közelebbről is megismerkedj vele!

Az első hetek

Ehhez utazzunk vissza a kezdetekhez. Képzeld el édesanyádat, amint téged vár a szíve alatt! Még nem is látszik a pocakja, hisz csak a terhesség negyedik hónapjában van, s te még csak körülbelül 10 centiméteres vagy.
No, ekkor fejlődtek ki nőiséged egyik legkülönlegesebb részei, a petefészkeid, bennük nagyjából négyszázezer tüszőbe foglalt petesejttel. Ezzel ellátva téged több életre elegendő “lehetőséggel” arra, hogy majd egyszer te is édesanya légy. Termékeny időszakunk alatt ebből maximum ötszáz érik meg.

Pubertás

Ugorjunk egy nagyot, hirtelen a kamaszkorod elejére érkezünk. Kívül, az arcodon szembetűnően “ékeskednek” a pattanások, miközben belül, a rejtett műhelyedben már javában folyik a munka, s zajlik a menstruációs ciklusod.

Minden egyes ilyen 28 napos periódusban több tüsző indul el a beérés útján, de végül csak egy, vagy különleges esetben kettő fut be, s reped fel kiengedve magából az érett petesejtet. A többi, ebben az érési versenyben részt vett tüsző elpusztul.

Mivel a ciklus körforgást jelent, igazából nincs kezdete és vége, mégis a vérzés első napját szokás a ciklus kezdetének hívni.

Hormonok szerepe a menstruációs ciklus során

A periódus első felében az agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormont, azaz FSH-t választ ki, ez ösztönzi a tüszőket a versenyre. Majd az egyre növekvő tüszők egyre több ösztrogént termelnek, mely a ciklus során végig termelődik, eltérő mértékben.

Az ösztrogén, a női szexuális hormonunk, segít abban, hogy a méhnyálkahártya felépüljön, s készen álljunk arra, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon. Ezenkívül segít megnyitni a hímivarsejtek útját a méh bejáratánál, ugyanis arról is gondoskodik, hogy a nyálkahártya elzáró hatása feloldódjék.

Mikor a tüszők eléggé megértek az agyalapi mirigy sárgatestserkentő hormont, LH-t választ ki, melynek maximális szekréciója kiváltja az ovulációt és kiszabadul az érett petesejt. Elkezd lefelé haladni a petevezetéken, hagyva, hogy annak hullámszerű kontrakciói lágyan vigyék előre.

A hátramaradt tüszőből közben sárgatest lesz és a petefészek elkezdi termelni a progeszteront. Ideális esetben a ciklus 13-28 napjáig, vagyis szakaszosan és azon belül sem egyenletes mértékben. A progeszteron többek között segíti a méhnyálkahártya mirigyes átépülését, újra bezárja a méhszájat. Nyugtatóan hat az egész szervezetünkre, nyugalomba helyezi a méhet, csökkenti a szexuális vágyunkat és megemeli az ébredési alap testhőmérsékletünket.

A menstruációs ciklus eredménye

Ha éppen babaprojekten dolgoztok, és a petesejt kellemes utazása során összetalálkozik egy sereg jóképű hímivarsejttel, akkor készen is van a terep arra, hogy letelepedjen a következő 9 hónapra.

Amennyiben elmarad a nagy találkozás, a peteérést követően a progeszteron-termelés fokozatosan leáll, csökken a testhő és az ösztrogéntermelés is megcsappan. A hirtelen hormoncsökkenés következtében a méh nyálkahártyája felső rétege leválik a méhről, majd annak hullámzó összehúzódásai által vérrel együtt kilökődik a szervezetből.

A következő pár napban – bár többnek tűnik – mindössze 50-100 ml menstruációs folyadékkal megérkezik a mensink, és indul előröl a körforgás.

Persze mindez egy leegyszerűsített magyarázata annak, hogyan is működik a női menstruációs ciklus, az életadási képességünk. Az igazság az, hogy még az orvosok is elismerik, hogy valójából távol vagyunk attól, hogy igazán megértsük a női ciklus működésének apró részleteit és így annak teljes titkát.

 

Remélem, sikerült egy kicsit közelebb hozni hozzád ezt a hónapról hónapra zajló folyamatot, és látod, milyen csoda történik bennünk, nőkben minden különösebb erőfeszítés nélkül.

Légy hát büszke nőiségedre!

Felhasznált források: Margit és Ruediger Dahlke – Volker Zahn – (2013) Női Egész-ség, Bioenergetic Kiadó

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.