Barion Pixel

Mi köze a helyes légzésnek a babavállaláshoz?

Mi köze a helyes légzésnek a babavállaláshoz?

Logikus, hogy ha gyereket szeretnénk, egészséges szervezetre van szükségünk. Ahhoz hogy egy új élet megfoganjon bennünk nemcsak lelkileg, hanem testileg is befogadónak kell lennünk. Ezért nagyon fontos babavállaláskor kiiktatni a lehető legtöbb egészségkárosító tényezőt az életünkből úgy mint pl. stressz, túlzott leterheltség, rendszertelen evés és alvás, mozgásszegény életmód, dohányzás, alkohol fogyasztás, helytelen légzés.

Ezzel együtt törekednünk kell szervezetünk egészségének megőrzésére, fejlesztésére. Na de hogyan?
Biztosan hallottunk arról, hogy pl. az egészséges étrend, a megfelelő testmozgás, az elegendő mennyiségű pihenés, növeli a teherbeesés esélyét, arról viszont kevés szó esik, mi a helyes légzés és hogyan függ össze a babavállalással. Lássuk csak!

Közhelynek számít, hogy oxigén nélkül nincs élet, de mit is jelent ez pontosan? Testünk egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy szerveink, szöveteink, sejtjeink megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak. Ha ez nem történik meg, akkor sejtszinten éhezünk, teljesítőképességünk, egészségünk romlik és különböző nem kívánatos állapotok pl. fáradékonyság, depresszió, meddőség, valamint betegségek alakulhatnak ki, szerveink elégtelen működése miatt.

Pedig a Föld légköre telítve van oxigénnel. Hogyan is jut el ez az oxigén a szövetekbe, a sejtekig?

Először is az oxigénnel telített levegő beáramlik a tüdőbe. Ezután az apró léghólyagocskák falán megtörténik a gázcsere, az oxigén a tüdőből a hajszálerekbe kerül. Innen az érhálózaton keresztül a vörösvértestek és a bennük található hemoglobin segítségével jut el a sejtekig. Ha ez megtörténik, létrejön a sejtlégzés, aminek terméke a szén-dioxid, melyet ugyancsak a vörösvértestek szállítanak vissza a tüdőbe, ahonnan a kilégzés folyamán az a levegőbe kerül.

Ám itt meg kell álljunk egy pillanatra, mert ennek a folyamatnak van egy kulcs momentuma: mégpedig az, hogy a vörösvértestek oda adják-e a náluk lévő oxigént a sejteknek vagy nem. Ettől függ ugyanis, hogy tud-e a vérben lévő oxigén hasznosulni. Ha ez nem ilyen egyértelmű, akkor felmerül a kérdés, vajon mi szabályozza ezt a folyamatot?

(Ez annyira fontos kérdés, hogy 2019-ben az orvosi Nobel díjat 3 sejtkutató kapta, akik azzal foglalkoztak, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.)
A vörösvértestekben lévő hemoglobin molekulák nem akármikor, hanem csak akkor engedik el az oxigént, és adják le a sejteknek, ha savasabb közegben vannak, ha azt érzékelik, hogy magas szén-dioxid koncentráció veszi őket körül. Minél nagyobb tehát a vérben a széndioxid koncentráció, annál több oxigén adódik le a szövetekben a vörösvértestekből.

A test oxigén hasznosítási képességét tehát a vérünkben található szén-dioxid mennyisége határozza meg. Ezt nevezzük a Bohr-effektusnak: “ A vérben található szén-dioxid nyomása a légcsere egyik fontos tényezője. Ha valaki megfelelő mennyiségű szén-dioxidot használ fel, akkor a rendelkezésre álló oxigént a test hatékonyabban tudja hasznosítani.”

Ennek megértése alapvetően meghatározza a módszert, amivel helyes légzésünkön dolgozhatunk.
A cél tehát nem a vér oxigén szintjének növelése, hanem az oxigén szállítás hatékonyságának, oxigén hasznosítási képességünknek a növelése, amihez nem több kívülről érkező levegőre, hanem épp ellenkezőleg: megfelelő mennyiségű bennmaradó szén-dioxidra van szükség.
Ha túl sok szén-dioxid távozik a szervezetből, akkor nem fog tudni elegendő mennyiségű oxigén hasznosulni.

A jó hír, hogy ezt mi képesek vagyunk szabályozni. Hogyan? Helyes légzéssel!

Lássuk tehát mi a helyes légzés! Először is fontos, hogy csak orron keresztül lélegezzünk. A közhiedelemmel ellentétben nem a mély levegővétel, a nagy belégzések, hanem a könnyed, finom, csendes légzés a helyes, mely során nem alakulhat ki túllégzés.

Túllégzésnek azt nevezzük, amikor túl sok oxigént lélegzünk be és túl sok szén-dioxidot lélegzünk ki. Az előzőekben leírtak alapján megértettük, hogy ez nem jó.

Akkor lélegzünk helyesen, ha nyugodtan, szinte hangtalanul és kontrolláltan lélegzünk. A nagy jógik tudták ezt, mint ahogy azt is, hogyan tehetik egészségesebbé testüket légzőgyakorlatokkal.

A légzésfigyelés gyakorlata nemcsak arról szól, hogy koncentrálljuk a figyelmünket, hanem arról is, hogy ennek a figyelemnek a hatására a légzés magától lelassul, nyugodttá válik és ha folyamatosan csináljuk kb. 2 perc után elkezdenek maguktól megnyúlni a kilégzések. Hogy miért, az egy másik blog témája lehetne, mindenesetre ez egy nagyon hatásos gyakorlat a szervezet szén-dioxid tolerancia szintjének növelésére, oxigén hasznosítási képességének megsokszorozására. Javasolt naponta kétszer-háromszor 3-5 percig végezni.

Pontosan így csináld:
Ülj le kényelmesen egy nyugodt helyre!
Tartsd egyenesen a gerinced, nyújtózz meg fejtetővel, kilégzéssel lazítsd el vállaid!
Kezd el megfigyelni a légzésed!
Csak orron keresztül lélegezz!
Nyugodtan, hangtalanul, könnyedén szívd be és fújd ki a levegőt folyamatosan 3-5 percig! Tartsd itt a figyelmed!

Ez egy kezdő gyakorlat, amivel szépen be lehet állítani a helyes légzést, olyannyira, hogy az a hétköznapokban, mindennapi tevékenységeink során is megvalósul.

Visszakanyarodva a helyes légzés és a babavállalás kérdésköréhez most már egyértelműnek tűnhet a kapcsolat. Minél több oxigén jut el igazából a sejtekhez, annál jobban/hatékonyabban tudnak működni szerveink, annál egészségesebb, befogadóbb lesz testünk és így fizikailag képessé válik, hogy új élet foganhasson meg benne. A lelki tényezők mellett hidd el, sokat számít a testi is! Ráadásul hatnak egymásra.

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.