Barion Pixel

Miről árulkodik a ciklusod? Az 5. létfontosságú jel · Női Egészség Hét 1. Nap

Miről árulkodik a ciklusod

Miről árulkodik a ciklusod? A ciklusod jóval több, mint a “havibaj”

Miről árulkodik a ciklusod? Röviden: az általános egészségi állapotodról. Ha az egészséged a helyén van, akkor a ciklusod rendszeresen, kíméletesen és különösebb tünetek nélkül érkezik. Ellenben ha valami nincs rendben az egészségeddel, az általában megmutatkozik a ciklusodban is valamilyen módon.

Éppen ezért a női ciklusod milyensége indikátora lehet az általános egészségi állapotodnak is.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Testület és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2015-ben együttesen adott ki egy úttörő nyilatkozatot:

A menstruáció létfontosságú jelként vizsgálandó.

Testünk létfontosságú jelei az alapvető egészségünkről árulkodnak. Ez előtt a nyilatkozat előtt, mindössze 4 alapvető létfontosságú jel volt, nevezetesen a testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus és a légzés.

S nekünk, nőknek van egy 5. létfontosságú jelünk, a menstruációs ciklusunk.

A rendellenes menstruációs mintázat beazonosítása elősegíti az egészségügyi problémák korai felismerését.

Ezért a ciklusod megfigyelése minden hónapban értékes információkkal szolgál számodra arról, mi történik általánosságban az egészségeddel. Sok mindent ki lehet belőle olvasni, ha megtanulod megfigyelni, ábrázolni és értelmezni a feljegyzett jeleket, hiszen a ciklusod folyvást beszél hozzád.

Ha ilyen szemmel nézünk a menstruációs ciklusunkra, akkor láthatjuk, hogy mekkora áldás és kincs rejlik benne.

Remélem, a havi bajról hamarosan átszokunk a havi áldás kifejezésre.

3 fő jele az egészséges ciklusnak

1. 21-35 napos ciklushossz (Miről árulkodik a ciklusod?)

Fontos, hogy tudd, nem kell, hogy 28 napos legyen minden egyes menstruációs ciklusod. A 21 és 35 nap közé eső ciklushossz egészségesnek számít.

A normál hosszúságú, rendszeresen bekövetkező ciklusból arra lehet következtetni, hogy megtörténik ovuláció és a legtöbb esetben azt is sugallja, hogy a nemi hormonok kiegyensúlyozottan vannak jelen, hogy támogassák a természetes fogamzást.

Bár fontos, hogy tudd, van olyan, hogy anovulációs ciklus, amikor érkezik a havi vérzés, azonban útközben nem történt ovuláció.

2. Történik ovuláció (Miről árulkodik a ciklusod?)

Onnantól kezdve, hogy babát szeretnénk, felismerjük, hogy a menstruációs ciklus sztárja bizony nem a havi vérzés, hanem az ovuláció, mikor egy érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Az ovuláció csak akkor tud megtörténni, ha a ciklusra jellemző hormonális változások szépen, zavartalanul megtörténnek. Ezekre a hormonális változásokra szükségünk van az általános egészségi állapotunkhoz fenntartásához, például a hajunk, bőrünk, sőt még a csontjaink egészségének megőrzéséhez is.

3. Normál vérmennyiség (Miről árulkodik a ciklusod?)

Ugye néha soknak tűnik a vér, ami távozik menstruáció alatt? Nos, bármennyire is soknak látszik, valójában átlagosan 50 ml vér távozik egy menstruáció során, ami kb. 3 evőkanálnyi mennyiségnek számít. A 25 ml alatti mennyiség túl gyenge ciklusnak, és a 80 ml feletti pedig túl erős menstruációnak számít.

Összegzés

A ciklushossz, az ovuláció bekövetkezése és a vérzés mennyisége láthatóan sokat elárul ciklusunk, termékenységünk és a testünk általános egészségéről. S elárulok nektek valamit: ennél jóval több dolgot ki lehet olvasni a ciklusunkból, ha ismered a módszerét!

Ezért érthető, hogy még az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Testület is javasolta, hogy az orvosok mindig kérdezzenek rá a páciensük menstruációs ciklusára, és javasolják a ciklus követését és ábrázolását, ez ugyanis  visszatükrözi az általános egészségi állapotot.

Tehát akkor nézzük csak meg a két dolog között a relációt!

Általános egészség = egészséges ciklus

Egészséges ciklus = általános egészség

Vagyis, ha helyrehozzuk az általános egészségünket, azzal hatunk a ciklusunk egészségére és a termékenységünkre, valamint a ciklusunk rendezésével az általános egészségi állapotunkon is javíthatunk.

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.