Miről árulkodik a ciklusod? A ciklusod jóval több, mint a “havibaj”

Miről árulkodik a ciklusod? Röviden: az általános egészségi állapotodról. Ha az egészséged a helyén van, akkor a ciklusod rendszeresen, kíméletesen és különösebb tünetek nélkül érkezik. Ellenben ha valami nincs rendben az egészségeddel, az általában megmutatkozik a ciklusodban is valamilyen módon.

Éppen ezért a női ciklusod milyensége indikátora lehet az általános egészségi állapotodnak is.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Testület és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2015-ben együttesen adott ki egy úttörő nyilatkozatot:

A menstruáció létfontosságú jelként vizsgálandó.

Testünk létfontosságú jelei az alapvető egészségünkről árulkodnak. Ez előtt a nyilatkozat előtt, mindössze 4 alapvető létfontosságú jel volt, nevezetesen a testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus és a légzés.

S nekünk, nőknek van egy 5. létfontosságú jelünk, a menstruációs ciklusunk.

A rendellenes menstruációs mintázat beazonosítása elősegíti az egészségügyi problémák korai felismerését.

”Szeretnél

Szerencsére már minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a termékeny napjainkat be tudjuk azonosítani – a módszert a Termékenység Tudatosság Kurzuson tudod elsajátítani. 

Ezért a ciklusod megfigyelése minden hónapban értékes információkkal szolgál számodra arról, mi történik általánosságban az egészségeddel. Sok mindent ki lehet belőle olvasni, ha megtanulod megfigyelni, ábrázolni és értelmezni a feljegyzett jeleket, hiszen a ciklusod folyvást beszél hozzád.

Ha ilyen szemmel nézünk a menstruációs ciklusunkra, akkor láthatjuk, hogy mekkora áldás és kincs rejlik benne.

Remélem, a havi bajról hamarosan átszokunk a havi áldás kifejezésre.

3 fő jele az egészséges ciklusnak

1. 21-35 napos ciklushossz (Miről árulkodik a ciklusod?)

Fontos, hogy tudd, nem kell, hogy 28 napos legyen minden egyes menstruációs ciklusod. A 21 és 35 nap közé eső ciklushossz egészségesnek számít.

A normál hosszúságú, rendszeresen bekövetkező ciklusból arra lehet következtetni, hogy megtörténik ovuláció és a legtöbb esetben azt is sugallja, hogy a nemi hormonok kiegyensúlyozottan vannak jelen, hogy támogassák a természetes fogamzást.

Bár fontos, hogy tudd, van olyan, hogy anovulációs ciklus, amikor érkezik a havi vérzés, azonban útközben nem történt ovuláció.

2. Történik ovuláció (Miről árulkodik a ciklusod?)

Onnantól kezdve, hogy babát szeretnénk, felismerjük, hogy a menstruációs ciklus sztárja bizony nem a havi vérzés, hanem az ovuláció, mikor egy érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Az ovuláció csak akkor tud megtörténni, ha a ciklusra jellemző hormonális változások szépen, zavartalanul megtörténnek. Ezekre a hormonális változásokra szükségünk van az általános egészségi állapotunkhoz fenntartásához, például a hajunk, bőrünk, sőt még a csontjaink egészségének megőrzéséhez is.

3. Normál vérmennyiség (Miről árulkodik a ciklusod?)

Ugye néha soknak tűnik a vér, ami távozik menstruáció alatt? Nos, bármennyire is soknak látszik, valójában átlagosan 50 ml vér távozik egy menstruáció során, ami kb. 3 evőkanálnyi mennyiségnek számít. A 25 ml alatti mennyiség túl gyenge ciklusnak, és a 80 ml feletti pedig túl erős menstruációnak számít.

Összegzés

A ciklushossz, az ovuláció bekövetkezése és a vérzés mennyisége láthatóan sokat elárul ciklusunk, termékenységünk és a testünk általános egészségéről. S elárulok nektek valamit: ennél jóval több dolgot ki lehet olvasni a ciklusunkból, ha ismered a módszerét!

Ezért érthető, hogy még az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Testület is javasolta, hogy az orvosok mindig kérdezzenek rá a páciensük menstruációs ciklusára, és javasolják a ciklus követését és ábrázolását, ez ugyanis  visszatükrözi az általános egészségi állapotot.

Tehát akkor nézzük csak meg a két dolog között a relációt!

Általános egészség = egészséges ciklus

Egészséges ciklus = általános egészség

Vagyis, ha helyrehozzuk az általános egészségünket, azzal hatunk a ciklusunk egészségére és a termékenységünkre, valamint a ciklusunk rendezésével az általános egészségi állapotunkon is javíthatunk.

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Csatlakozz a KittWell közösséghez! Értesülj a legújabb blogbejegyzésekről és tanulj a női EGÉSZségről!
KAPCSOLAT
hello@kittwell.com

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.