Barion Pixel

Mit árul el a ciklusod a termékenységről? · Női Egészség Hét 3. Nap

Mit árul el a ciklusod a termékenységről?
Mit árul el a ciklusod a termékenységedről? A ciklusunk folyvást beszél hozzánk, küldi a jeleket a termékenységünkről és a nemi egészségünkről. Vajon mi értjük-e a nyelvét? Tudjuk, hogy mire kell figyelni? Megvan a tudásunk ahhoz, hogy értelmezni is tudjuk a ciklusunk üzeneteit? Sokkal több mindent megtudhatsz a saját termékenységedről és nemi egészségedről, ha megtanulod, mire figyelj oda és minek mi lehet a jelentése. Beszéljük most át a 3 talán leggyakoribb ciklusjellemzőt és a lehetséges jelentésüket a termékenységre nézve. Tekints rájuk úgy, mint az első pár babalépés afelé, hogy a saját termékenységed szakértőjévé válj.

1. Túl gyenge vérzés

Miről árulkodhat a ciklusod, ha a menstruációs vérzésed nagyon gyenge? Ennek megválaszolására először is, beszéljük meg, mi is számít túl gyenge vérzésnek. A 25 ml és 80 ml közötti vérveszteséggel járó vérzés normálisnak számít. Ez mindössze 1,6-5,3 evőkanálnyi vért jelent, ha azt vesszük, hogy egy evőkanálban 15 ml folyadék fér el. Egy átlagos menstruáció során pedig 50 ml vagyis 3,3 evőkanálnyi vér távozik.

Vagyis a 25 ml-nél gyengébb vérzés számít túl gyengének.

Gondolom, te sem szoktad kanállal méregetni a menstruációs vér mennyiségét. Ezért nézzük, hogyan tudod könnyebben megállapítani, hogy mennyire gyenge az a gyenge. Egy normál méretű betét körülbelül 5 ml vér felfogására képes. Vagyis, ha egy menstruációs ciklus során kevesebb, mint 5 normál méretű betétet, vagy tampont használsz el az túl gyenge vérzésnek számít. Ennek akár még örülünk is, egészen odáig, mikor már gyerkőcöt szeretnénk. Onnantól viszont fontossá válik számunkra a termékenységünk és felmerül a kérdés, hogy miről árulkodik a túl gyenge vérzés.

Mire utalhat ez a ciklusjellemző?

 • Először is felmerül a kérdés: ez egy valódi ciklus, vagy csak egy anovulációs ciklus? Egy valódi ciklusban a menstruációt megelőzi a luteális szakasz, ami az ovuláció után kezdődik. Az ovuláció ugye pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudjunk foganni. Ezért ilyen gyenge vérzés esetén különösen fontos, megbizonyosodni arról, hogy valóban ovulálsz-e.
 • Ha biztos vagy benne, hogy ovulálsz, akkor a következő fontos kérdés, ami felmerül egy ilyen gyenge menstruációnál az az, hogy vajon elég vastag-e a méhnyálkahártya ahhoz, hogy a beágyazódás sikeresen megtörténjen. Egy mindössze pár napig tartó pecsételő vérzés szerű menstruáció jele lehet annak, hogy nem tudott eléggé felépülni a méhnyálkahártya. A méhnyálkahártya megfelelő vastagsága és egészsége pedig nélkülözhetetlen a beágyazódáshoz és az állapotosság megtartásához.

2. Túl erős vérzés

Mi számít erős vérzésnek? Bármely ciklus, ami több mint 80 ml vérveszteséggel jár. Vagyis, ha a ciklusod alatt 16-nál több teljesen átitatott normál betét, vagy 8-nál több teljesen átitatott szuper betét használsz, akkor túl erős a vérzésed. Ideális esetben a ciklus során csak 1 betét használunk 2 óránként és éjszaka gyengébb a vérzés, nincs szükség rá, hogy éjjel betétet cseréljünk.

Ha a ciklus több, mint 80 ml vérveszteséggel jár.

Mire utalhat ez a ciklusjellemző?

 • Egy ilyen erős vérzés mögött is bizony igen sok ok lehet. A leggyakoribb ok a hormonális egyensúlytalanság, méghozzá alacsony progeszteron és ösztrogén túlsúly.
 • De lehet akár anovulációs ciklus,
 • pajzsmirigy érintettség,
 • perimenopauza,
 • véralvadási rendellenesség,
 • endometriozis,
 • és adenomiózis is.

3. Erős menstruációs görcsök mit árul el a ciklusod a termékenységedről

Mit üzen a ciklusod, ha égető görcsöktől szenvedsz? Kezdjük azzal, hogy hadd mondjam el Neked, a menstruációnak NEM kell, hogy fájjon! Ha mindig is görcsöktől szenvedtél, akkor ez a kijelentés, most furcsa lehet. Bizony, mi nők erősek vagyunk és annyiszor hallom a tanítványaimtól, hogy nem vészes, kibírom…

Egy egészséges menstruáció ugyan érződik, viszont semmiképpen nem kell, hogy ágynak dőlj tőle, kiess a munkából vagy kivond magad a forgalomból napokra.

Az enyhe görcsök, a menstruáció előtti napon vagy a vérzés 1-2. napján normálisnak számítanak. Ezek a gyengébb fajta görcsök lehetnek teljesen ártalmatlanok. Ha azonban lüktető, égő, maró vagy szúró fájdalom kíséri a vérzést, esetleg hányással jár, akár ki is maradsz miatta a munkából, az túl van az egészségesen. Főleg akkor, ha ezek a fájdalmak nem csak a vérzős napok alatt jelentkeznek, hanem két menstruáció között is.

Mire utalhat ez a ciklusjellemző?

A menstruációt kísérő fájdalmak mögött igen sok minden lehet, és egyik sem jó hír számunkra a termékenységet illetően. Csak egy párat említsünk meg, a teljesség igénye nélkül:

 • fertőzés,
 • gyulladás,
 • alacsony progeszteron szint,
 • endometriózis,
 • vagy akár ademoniózis.

Összegzés

Láthatod, hogy a normálistól eltérő menstruációs ciklusok bizony nem kevés aggodalomra adnak okot. Sajnos a legtöbbször a serdülőkori rendszertelen és fájdalmas menstruációt gyakran fogamzásgátlóval “orvosolják”. Ellenben ez nem ad tényleges megoldást a problémára, egyszerűen csak kitolja azt – akkorra, amikor majd leteszed a bogyót, és babát szeretnétek. Nagyon fontos ismerni a problémák gyökerét, hogy tudjunk tenni ellene! Tanulj Te is a nemi egészségedről!

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.