Barion Pixel

Peteérés kalkulátor – 7 dolog, amit tudnod kell

Peteérés kalkulátor – termékenységtudat

Peteérés kalkulátor – Van olyan, hogy teljesen megbízható?

Nincs olyan, hogy abszolút megbízható peteérés kalkulátor vagy ovuláció kalkulátor. Ha te is számolgattad már, hogy vajon mikorra eshet az ovulációd, hogy meg tudj foganni és mégsem jártál sikerrel, akkor most megtudod, hogy mi állhat e mögött.

Sajnos manapság nagyon elterjedt a peteérés kalkulátor használata a fogantatás elősegítéséhez. Azonban sok csalódás és fájdalom oka lehet, ha egyszerűen rábízzuk magunkat a peteérés kalkulátorok használatára. Ebben a bejegyzésben/videóban a peteérés kalkulátorok típusairól, és a hozzájuk kapcsolódó problémákról, tanulságokról olvashatsz.

Nézd meg a teljes videót YouTube-on, vagy görgess lejjebb az olvasáshoz!

Mit ígér a peteérés kalkulátor?

 1. A peteérés kalkulátor kiszámolja, mikor vagy a legtermékenyebb, hogy mikor vagy fogamzóképes, valamint, hogy mikor esel a legnagyobb eséllyel teherbe.
 2. Akár fél évre előre is megállapíthatod a peteérésed időpontját.
 3. Vannak kalkulátorok, melyek arra is adnak tanácsot, hogy mi a fiú vagy lány gyermek megfoganására esélyesebb időpontokat.

Mindehhez a kalkulátoroknak általában csak két adatra van szükségük:

 • az utolsó menstruációd első napjára,
 • és a ciklusod hosszára.

Azért gondolhatjuk, hogy ennél egy kicsit összetettebb a testünk és a menstruációs ciklusunk működése. És természetesen ezzel azoknak az oldalaknak a többsége is tisztában van, ahol felleled az ilyen kalkulátorokat. Valamilyen hasonló figyelmeztetés mindegyiknél oda van írva:

„Kalkulátorunk átlagos adatokkal számol, így nem biztos, hogy mindenkinél pontos adatokat szolgáltat.”

Azok a kalkulátorok, melyeknél ez a figyelmeztetés fel van tüntetve, mondhatjuk, hogy felelősen közzétett kalkulátorok, hiszen felhívják a figyelmet arra, hogy ezek csak hozzávetőleges eredmények lesznek. Mégis túl sokan bízzák magukat az ott kijött eredményre és sok csalódás és sikertelen próbálkozás lehet ennek az eredménye. Pedig ebben a kis megjegyzésben van a kutya elásva, és most azt is megvizsgáljuk, mit is rejt ez a kijelentés.

Fogalomtisztázás

Először is lássunk egy kis fogalomtisztázást! A peteérés az egy folyamat, az biztosan nem egy napon történik meg. Tehát alapvetően helytelen az a kifejezés, hogy peteérés kalkulátor, mégis így hivatkoznak rá legtöbbször. Az ovuláció az a momentum, amikor az érett petesejt kiszabadul a tüszőből. Az már köthető egy adott naphoz. De még az sem számolható ki! S most megnézzük, hogy miért is helytelen az elképzelés, hogy ez kiszámolható.

Hogyan működik a peteérés kalkulátor?

Hogy lássuk, miért van ott az a kis figyelmeztetés és, hogy miért nem szabad teljesen a kalkulátorokra bízzuk magunkat, nézzük meg, hogyan is működnek. Az interneten jelenleg fellelhető kalkulátorokat négy kategóriába sorolhatjuk.

1. Típus: Az ovuláció napját számolja ki

Ez a fajta kalkulátor, csak az ovuláció napját adja meg. Vagyis, ha beírod, hogy 28 napos volt a legutóbbi ciklusod, azt jelzi, hogy a 14. napon ovulálsz és ennyi. Légy együtt a pároddal a 14. napon. Pont. Probléma 1: Csak egy napot jelez fontosnak. Először is nem biztos, hogy a 14. napon fogsz ovulálni. Ebbe mindjárt belemegyünk, hogy miért. Itt most arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez csak azt jelzi, hogy a 14. nap a fontos neked. S nem beszél arról, hogy már az ovuláció előtt is elkezdődik a termékeny időszak. Tanulság 1: Az ovulációt megelőző napok épp olyan fontosak a sikeres teherbeesés érdekében, mint maga az ovuláció napja.

2. Típus: Egy ciklus termékeny napjait számolja ki

Például megmondja, hogy egy 28 napos ciklusnál a 10-16. napok között vagy termékeny. Ez már annyiban jó, hogy mutatja, hogy nem csak egy nap fontos nekünk, hanem inkább egy időszak. Ezt egyébként úgy hívjuk, hogy a termékeny ablak. Probléma 2. Hatalmas általánosítás van mögötte. A legtöbb kalkulátorba be van építve egy szám, amit egyszerűen kivon a megadott ciklusod hosszából. A legtöbb kalkulátor esetén ez 14 nap, de láttam olyat, amiben a 15 vagy a 16 van beépítve. Vagyis ez azt akarja mondani, hogy a ciklushosszad mínusz 14. napon  fogsz ovulálni és az ezt körülvevő napok termékenyek számodra. Ezek feltételezések és sok nő ciklusát megfigyelve statisztikai adatokon alapszanak. S az vele a probléma, hogy nem vagyunk ugyanolyanok. Vagyis, még ha te meg én ugyan úgy 28 naposak a ciklusaink, akkor is lehet, hogy más napon ovulálunk.

Ez egy kicsit olyan, mintha mindenkinek egy ruhaméret lenne felajánlva, attól függetlenül, hogy ki hány kiló, milyen magas, vagy éppen milyen a derékbősége, mert a statisztika szerint a legtöbb nő M-es méretű.

Tanulság 2: Ugyanolyan hosszúságú ciklusnál is eshet más-más napra az ovuláció.

Probléma 3: Múltbéli adatokat vesz figyelembe.

Mondhatjuk, hogy jó-jó általánosítás, de hát itt az én ciklusom adatait adom meg, nem a sok másik nő ciklusából számol. Ez való igaz.

 • Csak azt adod meg, hogy milyen hosszú volt a ciklusod, azt pedig nem, hogy milyen hosszú volt az ovuláció utáni (luteális) fázisod. A luteális szakasz egy nő minden ciklusában közel állandó hosszúságú. Ha ez nem 14 napos, akkor bizony nem eshet az ovuláció a 14. napra a 28 napos ciklusnál sem.
 • Illetve akkor is a te már elmúlt ciklusaidról van szó.

Szóval még ha a saját számaidról is van szó, ez honnan tudná megmondani, hogy milyen lesz a következő ciklusod? Tehát ha ezek még ugyan a te saját adataid is, akkor is csak arról beszélnek, ami már megtörtént.

Tanulság 3: A korábbi ciklusaid nem mutatják meg, hogy ebben a ciklusban mikor ovulálsz.

Probléma 4: Csak 21-35 napos ciklusokra alkalmazható.
Nagyon eltérők a ciklusaink – nő és nő között változik. Sőt, ugyanazon nőnél az élete során is tud változni. S ez csak a ciklus hossza ugye. Ezen belül még az ovuláció ideje is tud mozogni a cikluson belül. S vannak olyan esetek, például a PCOS, mikor akár teljesen rendszertelen is lehet a ciklus.

Tanulság 4: Szabálytalan ciklusnál a számolgatás még hozzávetőlegesen sem segít.

3. Típus: A termékeny napokat akár 6 hónapra előre kiszámolja

Ha X napos a ciklusod, és megadod, hogy mikor kezdődött a legutóbbi menstruációd, kiszámolja, hogy ez alapján a következő 6 hónapban mikor lesznek termékeny napjaid. Ugyan jól hangzik, hogy fél évre előre látunk. De jól látunk előre?

Probléma 5: Ugyanazon a logikán alapul, mint az első kettő, csak többször alkalmazza.
Ezeknél a kalkulátoroknál hatszor ismételjük ugyanazt a számítást, amiről eddig beszéltünk. Az előző pontokban megbeszéltek megmutatják, hogy igazából egy ciklust sem tudunk előre kiszámolni, így nem sok értelme van ezt még több hónapra megismételni.

Tanulság 5: Hónapokra előre ovulációt számolni még rosszabb esélyekkel indulunk, mint 1 hónapra.

 

4. Típus: A termékeny napokat változó luteális fázis hosszal számolja ki

Emlékszel, eddig mindig fix idővel számoltunk. A kalkulátor eddig legtöbbször 14 napot vont ki a ciklushosszadból, hogy meghatározza az ovuláció napját. Na itt ez már változik, próbálja figyelembe venni az egyéni különbözőségeket. Ez már egész jó! Hisz figyelembe veszi, hogy lehetünk különbözőek!

Két fajtája van ezeknek a kalkulátoroknak:

 1. Beírhatod te, hogy hány napos a luteális fázisod – ez esetben tisztában kell lenned ennek a jelentésével, és ismerned kell a saját luteális fázisod hosszúságát.
 2. A rendszer maga változtatja, hogy hány napos az ovuláció és a következő menstruáció közti időszak. Ebben az esetben a rendszer feltételezi, hogy ha rövidebb a ciklusod, akkor alapértelmezettként rövidebb a luteális fázisod, ha hosszabb, akkor hosszabb. Ebben akár lehet logika, viszont egyáltalán nem biztos, hogy így van. Lehet, hogy 16 napos a luteális fázisod, viszont egyszerűen csak korán ovuláltál.

Tudod, hogy hány napos a luteális fázisod? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel már nem is hagyatkozol ilyen kalkulátorokra, mert már elsajátítottad azt a tudást, amivel fel tudod ismerni ezeket a jeleket magadon. Illetve biztos, hogy minden ciklusban ugyanolyan hosszú a luteális fázisod?

lutealis-fazis

Probléma 6: Sosem mondja meg biztosan, hogy egyáltalán ovulálsz-e.
Na most kapaszkodj meg! Mindegy, hogy mennyire cizelláljuk és pontosítjuk ezt a számolást. Egy matematikai számolás szimplán nem tudja kimutatni, hogy valóban megtörténik-e az ovuláció. Ezt megismétlem, mert ez az egyik lefgontosabb üzenet. Egyáltalán nem mondja meg egy ilyen kalkulátor, hogy valóban ovuláltál-e!

Mert akár hiszed, akár nem, vannak úgynevezett anovulációs ciklusok! Ez néha elő tud fordulni. Illetve vannak olyan esetek, ahol sajnos ez gyakran is előfordul.

Tanulság 6: A számolás nem segít abban, hogy tudd, ovulálsz-e.

Probléma 7: Nem tudja figyelembe venni a te egyéni helyezteted.
Egy matematikai számolás nem tudja, és soha nem is fogja tudni a saját egyéni helyzetedet figyelembe venni, hogy:

 1. Nemrég tetted le a fogamzásgátlót, mert babát szeretnétek. Ilyenkor az elején nagyon sok nőnek időre van szüksége, hogy a ciklusa és az ovuláció magára találjon. Teljesen eltérhet a nagy átlagtól! S pedig sokszor pont ilyenkor próbálunk meg hirtelen nagy erőkkel teherbe esni.
 2. PCOS-ed van rendszertelenek a ciklusaid és sokszor sajnos nem történik meg az ovuláció.
 3. Korai petefészek kimerülésed, alacsony AMH-d van, és küzdötök a babáért.
 4. Mi van, ha még szoptatod a gyerkőcödet, s közben már terveznétek a kistesót.

Ezekben az esetekben a menstruációs ciklus, a termékenység és az ovuláció még kiszámíthatatlanabb.

Tanulság 7: A kalkuláció figyelmen kívül hagyja az egyéni kihívásokat.

Konklúzió

Mire jó?

 • Ezek a kalkulátorok jók arra, hogy tudjuk, nem vagyunk minden nap termékenyek.
 • Egyes kalkulátorok jelölik, hogy az ovuláció előtti napok is fontosak.
 • Irányba állítanak minket, hogy egy szabályos ciklusképnél nagyjából hol lehet az ovuláció.

Mire nem jó?

Viszont arra nem alkalmasak, hogy rájuk bízd magad teljesen és kizárólag ahhoz időzítsd az együttlétet, ami ezek a kalkulátorok mutatnak. Alapjábanvéve nem helyes maga a megközelítés: hogy az ovulációt számítással lehet meghatározni! 

Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy te magad tudd, hogy ovulálsz-e, és mikor vagy termékeny elengedhetetlen a termékenységi jeleid figyelése. Csak az alap testhőmérséklet, vagyis a hőmérőzés tudja bizonyosan megmutatni, hogy az adott ciklusodban ovuláltál-e. Ehhez elengedhetetlen megismerd a saját termékenységi jeleidet, hogy megtanuld őket ábrázolni és együtt értelmezni.

Ez alapján ciklusról-ciklusra precízen láthatod, hogy mi történik a testedben és, hogy mi a legjobb időzítés NEKED, az ADOTT ciklusban a fogantatás elősegítéséért. Ebben segíthet a Termékenység Tudatosság Kurzus!

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

INGYENES Online élő célzott minikurzus gyermekre vágyó nőknek

A sikeres természetes fogantatás 3 nélkülözhetetlen kulcsa

Hogyan kapcsolj át gyermekvállalást támogató üzemmódba és támogasd a könnyed megfoganást, orvosi mellékhatások és saját magad stresszelése nélkül.