A pihenés és regeneráció fontosságáról manapság sokat hallunk-szerencsére. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jó hatékonysággal tudjunk működni a mindennapokban, szükségünk van aktív és passzív pihenésre is.

Ez utóbbiból az alvás minőségének és elegendő mennyiségének fontosságáról gyakran beszélünk, remélhetőleg erre sokan oda is figyeltek.

Ám sajnos kevesebb szó esik az egyéb passzív pihenési formákról pl. a relaxációról, bár ennek tudatos, napi szintű alkalmazásával sokat lendíthetünk általános energia-szintünkön.

A jógaóráim végén mindig van 15 perc relaxáció. Hagyományosan a legtöbb jógaoktató így zárja a foglalkozásokat, egyrészt, mert így tudnak jól beépülni a tanult és új mozgások, másrészt mert rendkívül pihentető, jó érzés utána egy nyugodt, pihent állapotban folytatni a napot.

A relaxáció nem alvás és nem is meditáció. Egy olyan ellazult állapot, amiben testünk teljesen elernyed és az elménk sem „kattog”.

A legtöbb embernek nem megy azonnal, gyakorolni kell ezt a fajta passzív pihenési módot, de ha átadjuk magunkat és sikerül teljesen kikapcsolnunk több óra alvás hatását érezhetjük magunkon.

Relaxáció alatt az idegrendszer felfrissül és feltöltődik, a legjobb hatás elérése érdekében fontos, hogy kövessük a vezető irányítását, próbáljuk ki a relaxációt jógaórán, vagy egyéb foglalkozáson, hallgassunk otthon vezetett relaxációt, ha lehet naponta többször is! Később már egyedül is tudunk majd relaxálni és cél is, hogy képesek legyünk erre.

Amint megérezzük csodálatos hatását, igényelni fogjuk ezeket a feltöltő, regeneráló 10-15 perceket!

A gyakorlat a következő:

1. Állítsuk be a testhelyzetet

2. Lazítsuk el a testet (haladjunk lentről felfelé vagy fentről lefelé testrészenként)

3. Hozzuk figyelmünket a légzésre (testérzetek, finomérzetek) és állítsuk be a légzést

4. Pihenjünk zavartalanul pár percig

5. Lassan, légzéstudatosan hozzuk ki magunkat a relaxációból, ülő helyzetben zárjuk

Cél, hogy a pihenés minél zavartalanabb legyen, ezáltal feltöltődve tudjuk folytatni a napot.

Meglátod, ha rendszeresen relaxálsz, többszörösen megtérül az erre fordított idő és energia.

Jó pihenést kívánok!

Réka

Ajándék vezetett relaxáció

by Palotás Réka

KAPCSOLAT
hello@kittwell.com

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.