Barion Pixel

Sós vizes irrigálás a termékenységért és a női egészségért

Sós vizes irrigálás a termékenységért és a női egészségért

Forró sós vizes irrigálás – a női egészség támogatása

Ezt az egyszerűen kivitelezhető, bárki számára rendelkezésre álló házi praktikát a régi nőgyógyászati könyvek is tartalmazták. Joggal képezi a női nemi ápolás szerves részét régtől fogva, hiszen számos nőket érintő tünet kezelésében tud segítséget nyújtani.

Sós vizes irrigálás hatása a hormonokra

A forró víz értágító hatású, így a hüvelyben, s a körülötte lévő szervekben és szövetekben is fokozza a vérkeringést. A só pedig fertőtlenítő (gomba, vírus ölő), érösszehúzó.

Termékenység fokozás és hormonháztartási egyensúly szempontból igen jelentős, hogy a forró sós vizes irrigálás támogatja a petesejt érés folyamatát, erősíti a méhnyálkahártyát, javítja a sárgatest képződést és ezáltal a progeszteron termelést is.

Lehet önmagában vagy az AVIVA Módszer gyakorlásának kiegészítéseként is használni.

 

Milyen esetekben tud támogatást nyújtani?

Végezzük napi egyszer az irrigálást a ciklus 9. napjától a 19. napjáig a következő esetekben:

  • Teherbeesés elősegítésere.
  • Ha pecsételő vérzés avagy barnázás jelentkezik jó pár nappal a menstruáció előtt és babavállalás a cél.
  • Pecsételő vérzés szexuális együttlét után.
  • HPV esetén a hüvely váladék kitisztítására, a továbbfertőződés kockázatának csökkentésére.
  • Méhszájseb esetén (Mindenképpen szükséges az orvosi kivizsgálás, hogy van-e mögötte daganat, vagy gyulladás okozza-e. Ez esetekben nem ajánlatos a forró sós vizes irrigálás).
  • Gombás fertőzéseknél kiegészítő kezelésként alkalmazható.

A következő esetekben pedig a ciklus utolsó 10 napjában javasolt a kezelést végezni:

  • PMS – Premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére.
  • Menstruáció előtti pecsételő vérzésnél, ha éppen nem tervezünk kisbabát.
  • Endometriózis esetén a menstruációt megelőző fájdalmas időszak megkönnyítésére.
  • Menstruációs görcsök csökkentésére.

Ezen kívül használhatjuk még mióma okozta vérzészavar tüneti kezeléseként időszakosan, mikor a vérzés jelentkezik.

Az AVIVA torna és a forró sós vizes irrigálás hatásmechanizmusát tekintve hasonlóak. Hiszen mindkettő fokozza az alhasi vérbőséget és emeli a hőt a belső nemiszervek területén. Ezáltal tudják egymás hatását erősíteni. Amennyiben AVIVA Tornázunk, akkor heti 2 torna, heti 2 irrigálás javallott általánosságban. Természetesen egyéni eltérések vannak, ezért érdemes az AVIVA oktatóval konzultálni erről.

 

Hogyan végezzük a forró sós vizes irrigálást?

A hüvelyöblítéseket naponta 2-3 liter forró vízzel végezzük. Minden egyes liter vízhez 1 csapott teáskanál só kerül. A víz oly forró legyen, hogy a kezünkkel éppen kibírjuk, tehát mint egy 44 fokos, melyet babahőmérővel pontosan ki tudunk mérni.

Háton fekve fürdőkádban, esetleg a csípőt megemelve, egy alánk tett, összehajtott törölközővel végezzük, hogy a lefelé süllyedő hüvelybe mélyen be tudjon hatolni a folyadék. Utána öltözzünk fel melegen, lábfejünket és derekunkat borítsuk be, hogy a belső hő minél tovább ki tudja fejteni jótékony hatását. Legjobb ha közvetlenül lefekvés előtt végezzük, így utána rögtön be is burkolódzhatunk az ágy melegébe.

Olyan irrigáló készüléket, melyben ennyi folyadék elfér, s van külön kivezető csöve a hüvelyből távozó folyadékra, azért hogy a forró víz ne bántsa a bőrünket, a Mazdaznán Alapítványon keresztül lehet beszerezni.

Egyáltalán nem jellemző, de ha mégis esetleg irritáció lépne fel, akkor belül extra szűz olíva olajjal kívül pedig egyszerű testápolóval tudunk könnyíteni az irritáción.

 

Mikor ne irrigáljunk?

Daganatos betegségek esetén; amennyiben kimaradt a menstruáció babavárás miatt; begyulladt a petefészek, méh vagy a petevezeték; illetve tályog esetén nem javasolt az irrigálás.Forrás: Dr. O.Z.A Hanish: Mazdaznán Újjászületéstan, Budapest, 2015 Mazdaznán Életmód Alapítvány

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.