Barion Pixel

Termékenységi tévhitek, avagy minek nem szabad bedőlni

Termékenységi tévhitek, avagy minek nem szabad bedőlni

Amikor eljön az ideje a gyerkőcvállalásnak, elkezdünk informálódni, és mindent megtenni azért, hogy mielőbb jöjjön a kisbaba. Ilyenkor viszont sok ellentmondásos, akár tévhiten alapuló információra is bukkanhatunk az interneten. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a 10 leggyakrabban előforduló termékenységi tévhitet.

A szexualitás, a fogantatás, a termékenység a kezdetektől foglalkoztatja az emberiséget, és az első írásos feljegyzések óta mindig voltak tudósok, kutatók, akik ezzel a témával foglalkoztak. Ez idő alatt bizony nagyon sok baklövés és tévhit került be a köztudatba.

Ez a bejegyzés a KittWell YouTube csatornán is megtalálható videó formájában, vagy görgess lejjebb az olvasáshoz!

1. Termékenységi tévhit: A szex utáni fejenállás segíti a teherbeesést.

Valószínűleg onnan eredhet ez a gondolat, hogy a gravitáció segítségével a spermiumok biztos gyorsabban elérnek a petesejthez. De nem kell őket félteni! A spermiumok kémiailag vannak beprogramozva arra, hogy megtalálják az útjukat a petesejthez. Ha együttlét után egy 15-20 percet fekve maradsz, és maximum egy párnát teszel a derekad alá, azzal biztosan nem árthatsz, de csak akkor állj fejen, vagy gyertyaállásban, ha szeretnéd megnevettetni a párodat!

2. Termékenységi tévhit: Az ondófolyadék lenyelése segíti a termékenységet.

A gyomor és a petefészek biológiailag semmiféle összeköttetésben nincsen egymással. Vagyis az ondófolyadék csak akkor segíti a termékenységet, ha a megfelelő helyen van, azaz a hüvelyben – és innen indulhatnak el a spermiumok a méhüreg, majd a petevezetők felé. Az igaz, hogy az ondófolyadékban sok a protein, de a protein pótlásra a dietetikusoknak biztosan van más megoldása! Az orális szex feldobhatja a hálószobai együttléteket, de érdemes arra használni, amire való – a kölcsönös örömszerzésre.

3. Termékenységi tévhit: A férfiak péniszének vagy heréjének a mérete befolyásolja a termékenységet.

A társadalom igencsak nagy nyomást helyez a férfiak ezen nemes részére a méretet illetőleg. Ez ahhoz vezethetett, hogy sokan olyan sztereotípiákkal azonosítják a méretet, mint a férfiasság, a nemi vágy, vagy a termékenység. Valójában a méretnek ehhez semmi köze, és amíg egy férfi képes az erekcióra, a behatolásra és a magömlésre együttesen, addig a méret egyáltalán nem lényeg a termékenység szempontjából.

4. Termékenységi tévhit: Egy nő minden nap termékeny, és bármikor teherbe tud esni.

Ez a termékenységi tévhit rengeteg csalódást és szorongást okozott már nekünk, nőknek. A férfiakra ez egyébként teljesen igaz, pubertás koruktól kezdve minden nap termékenyek. Mi, nők valójában egy menstruációs ciklus során csak ~5-6 napon keresztül vagyunk termékenyek – ezt hívjuk a termékeny ablaknak. Mennyivel könnyebb lenne az életünk, ha tudnánk pontosan, mikor van a mi saját termékeny ablakunk, minden egyes ciklusban. Sok csalódástól meg tudnánk magunkat kímélni amikor kisbabát szeretnénk, ha viszont épp elkerülni szeretnénk a megfoganást, akkor felszabadultabbak lehetnének az együttlétek. 

8. Termékenységi tévhit: Szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.

Ez a tévhit öreg, mint az országút, de valójában van is igazságalapja. A szoptatás gátolja azokat a hormonokat, amelyekre szükségünk van az ovuláció bekövetkezéséhez. Szoptatás ideje alatt az agyalapi mirigyünk olyan magas prolaktin szintet tart fenn, hogy azok a változások, melyek szükségesek egy harmonikus menstruációs ciklushoz és ovulációhoz, egyszerűen nem tudnak bekövetkezni a testünkben. A laktációs amenorrhea (szülést követő, szoptatás alatti menstruáció mentes időszak) ideje alatt valóban lehetünk terméketlenek, viszont fontos ehhez ismerni a szoptatás alatti terméketlenség feltételeit is:

  • nincs semmilyen vérzés a szülést követő 56. nap után,
  • a baba maximum 6 hónapos,
  • a szoptatás nappal maximum 4 óránként, éjszaka maximum 6 óránként megtörténik,
  • a picúr csak anyatejet kap – azt pedig kizárólag ciciből.

Ha mind a négy kritériumot szigorúan betartjuk, akkor a nemzetközi kutatások szerint a fogantatás esélye kevesebb, mint 2%.

9. Termékenységi tévhit: Csak misszionárius pózban lehet megfoganni.

Ez a tévhit valószínűleg az első számú termékenységi tévhitből ered, hogy a spermiumoknak szüksége van a gravitáció segítségére ahhoz, hogy eljussanak a petesejthez. Valójában a testhelyzetnél sokkal fontosabb az, hogy legyen jelen termékeny méhnyaknyák. Ez a testi folyadék szinte berepíti a spermiumokat a méhüregbe, hogy aztán a petevezetőn keresztül eljuthassanak a petesejthez. Szóval bátran lehet felszabadult és változatos a szeretkezés még akkor is, ha azt azzal a céllal tesszük, hogy kisbabát szeretnénk.

10. Termékenységi tévhit: A női orgazmus szükséges a megfoganáshoz.

Fontos, hogy élvezzétek az együttléteket akkor is, amikor annak konkrét célja van, de még véletlenül sincs szükségetek arra, hogy az orgazmus bekövetkezése miatt is görcsölni kelljen. A női orgazmus során egyébként a méh automatikusan felfelé mozgó, felfelé “szippantó” mozdulatokat végez – ez segíti a spermiumokat, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, viszont nem feltétlenül szükséges a megfoganáshoz.

Amikor egy pár úgy nyilatkozik a gyermekvállalásról, hogy “rajta vagyunk a projekten” akaratlanul is arra gondolunk, hogy egy megoldandó feladatként, problémaként fogják fel a megtermékenyülést. Próbáljunk meg inkább úgy gondolni rá, hogy az odáig tartó út pont olyan fontos, és csodálatos, mint a cél, a kisbaba születése. Ha lehet, törekedjünk arra, hogy élvezzük a párunkkal együtt töltött időt, a felszabadult együttléteket, még akkor is, ha ennek most tétje van.

Ha szeretnéd elsajátítani a termékeny ablak felfedezéséhez szükséges eszközök alkalmazását, annak érdekében, hogy elősegítsd a mielőbbi megfoganást, akkor látogass el a weboldalam Termékenység Tudatosság fülére, és csatlakozz a következő induló kurzushoz!

Várlak Téged szeretettel!

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Termékenység Tudatosság Kurzus

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.