Termékenységi Tévhitek, avagy minek nem szabad bedőlni

Amikor eljön az ideje a gyerkőcvállalásnak, elkezdünk informálódni, és mindent megtenni azért, hogy mielőbb jöjjön a kisbaba. Ilyenkor viszont sok ellentmondásos, akár tévhiten alapuló információra is bukkanhatunk az interneten. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a 10 leggyakrabban előforduló termékenységi tévhitet.

A szexualitás, a fogantatás, a termékenység a kezdetektől foglalkoztatja az emberiséget, és az első írásos feljegyzések óta mindig voltak tudósok, kutatók, akik ezzel a témával foglalkoztak. Ez idő alatt bizony nagyon sok baklövés és tévhit került be a köztudatba.

Ez a bejegyzés a KittWell YouTube csatornán is megtalálható videó formájában, vagy görgess lejjebb az olvasáshoz!

1. Termékenységi tévhit: A szex utáni fejenállás segíti a teherbeesést.

Valószínűleg onnan eredhet ez a gondolat, hogy a gravitáció segítségével a spermiumok biztos gyorsabban elérnek a petesejthez. De nem kell őket félteni! A spermiumok kémiailag vannak beprogramozva arra, hogy megtalálják az útjukat a petesejthez. Ha együttlét után egy 15-20 percet fekve maradsz, és maximum egy párnát teszel a derekad alá, azzal biztosan nem árthatsz, de csak akkor állj fejen, vagy gyertyaállásban, ha szeretnéd megnevettetni a párodat!

2. Termékenységi tévhit: Az ondófolyadék lenyelése segíti a termékenységet.

A gyomor és a petefészek biológiailag semmiféle összeköttetésben nincsen egymással. Vagyis az ondófolyadék csak akkor segíti a termékenységet, ha a megfelelő helyen van, azaz a hüvelyben – és innen indulhatnak el a spermiumok a méhüreg, majd a petevezetők felé. Az igaz, hogy az ondófolyadékban sok a protein, de a protein pótlásra a dietetikusoknak biztosan van más megoldása! Az orális szex feldobhatja a hálószobai együttléteket, de érdemes arra használni, amire való – a kölcsönös örömszerzésre.

3. Termékenységi tévhit: A férfiak péniszének vagy heréjének a mérete befolyásolja a termékenységet.

A társadalom igencsak nagy nyomást helyez a férfiak ezen nemes részére a méretet illetőleg. Ez ahhoz vezethetett, hogy sokan olyan sztereotípiákkal azonosítják a méretet, mint a férfiasság, a nemi vágy, vagy a termékenység. Valójában a méretnek ehhez semmi köze, és amíg egy férfi képes az erekcióra, a behatolásra és a magömlésre együttesen, addig a méret egyáltalán nem lényeg a termékenység szempontjából.

4. Termékenységi tévhit: Egy nő minden nap termékeny, és bármikor teherbe tud esni.

Ez a termékenységi tévhit rengeteg csalódást és szorongást okozott már nekünk, nőknek. A férfiakra ez egyébként teljesen igaz, pubertás koruktól kezdve minden nap termékenyek. Mi, nők valójában egy menstruációs ciklus során csak ~5-6 napon keresztül vagyunk termékenyek – ezt hívjuk a termékeny ablaknak. Mennyivel könnyebb lenne az életünk, ha tudnánk pontosan, mikor van a mi saját termékeny ablakunk, minden egyes ciklusban. Sok csalódástól meg tudnánk magunkat kímélni amikor kisbabát szeretnénk, ha viszont épp elkerülni szeretnénk a megfoganást, akkor felszabadultabbak lehetnének az együttlétek. 

Szerencsére már minden eszközünk megvan ahhoz, hogy ezt a termékeny időszakot be tudjuk azonosítani - a módszert a Termékenység Tudatosság Kurzuson tudod elsajátítani.

5. Termékenységi tévhit: Ha babát szeretnétek, minden nap szeretkezni kell.

Az előző pont után már te is tudhatod, hogy ez bizony nem szükségszerű. Persze ha kívánjátok egymást, akkor nehogy visszafogjátok magatokat! Csak hogy tudd, ha a termékeny ablakodon kívül kerül sor az együttlétre, akkor abból bizony nem lesz kisbaba.

6. Termékenységi tévhit: A meddőség mindig a nő hibája… vagy a férfié.

Ez a tévhit sajnos egymás ellen uszítja a párokat, főleg akkor, ha már jó régóta nem sikeres a fogantatás. De a megfoganáshoz bizony ketten kelletek, és milyen jó lenne, ha a gyermekvállaláshoz vezető utat arra tudnátok használni, hogy minél közelebb kerüljetek egymáshoz, hogy támogassátok egymást ebben a folyamatban. A tanulmányok szerint a meddőségi ok mögött 40%-ban női-, 40%-ban férfi tényező áll, a maradék 20%-ban pedig előfordul, hogy mindkét félnél probléma van, illetve, hogy beazonosíthatatlan a meddőség oka.

7. Termékenységi tévhit: Az önkielégítés rontja a férfiak termékenységét.

Ez a mítosz, hogy az önkielégítés kimeríti a spermium tartalékokat, és ezáltal lerontja a férfiak termékenységét, már évszázadok óta kering a köztudatban. Természetesen ez nem így van. Pont ellenkezőleg! A rendszeres magömlés karbantartja a reprodukciós rendszert. Kitisztítja az “öreg” spermiumokat, és a helyükre új, fiatal spermiumok tudnak keletkezni, melyeknek jobb a mozgékonyságuk.

Szeretnél jobban tisztába kerülni a termékenységeddel?

8. Termékenységi tévhit: Szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.

Ez a tévhit öreg, mint az országút, de valójában van is igazságalapja. A szoptatás gátolja azokat a hormonokat, amelyekre szükségünk van az ovuláció bekövetkezéséhez. Szoptatás ideje alatt az agyalapi mirigyünk olyan magas prolaktin szintet tart fenn, hogy azok a változások, melyek szükségesek egy harmonikus menstruációs ciklushoz és ovulációhoz, egyszerűen nem tudnak bekövetkezni a testünkben. A laktációs amenorrhea (szülést követő, szoptatás alatti menstruáció mentes időszak) ideje alatt valóban lehetünk terméketlenek, viszont fontos ehhez ismerni a szoptatás alatti terméketlenség feltételeit is:

  • nincs semmilyen vérzés a szülést követő 56. nap után,
  • a baba maximum 6 hónapos,
  • a szoptatás nappal maximum 4 óránként, éjszaka maximum 6 óránként megtörténik,
  • a picúr csak anyatejet kap – azt pedig kizárólag ciciből.

Ha mind a négy kritériumot szigorúan betartjuk, akkor a nemzetközi kutatások szerint a fogantatás esélye kevesebb, mint 2%.

9. Termékenységi tévhit: Csak misszionárius pózban lehet megfoganni.

Ez a tévhit valószínűleg az első számú termékenységi tévhitből ered, hogy a spermiumoknak szüksége van a gravitáció segítségére ahhoz, hogy eljussanak a petesejthez. Valójában a testhelyzetnél sokkal fontosabb az, hogy legyen jelen termékeny méhnyaknyák. Ez a testi folyadék szinte berepíti a spermiumokat a méhüregbe, hogy aztán a petevezetőn keresztül eljuthassanak a petesejthez. Szóval bátran lehet felszabadult és változatos a szeretkezés még akkor is, ha azt azzal a céllal tesszük, hogy kisbabát szeretnénk.

10. Termékenységi tévhit: A női orgazmus szükséges a megfoganáshoz.

Fontos, hogy élvezzétek az együttléteket akkor is, amikor annak konkrét célja van, de még véletlenül sincs szükségetek arra, hogy az orgazmus bekövetkezése miatt is görcsölni kelljen. A női orgazmus során egyébként a méh automatikusan felfelé mozgó, felfelé “szippantó” mozdulatokat végez – ez segíti a spermiumokat, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, viszont nem feltétlenül szükséges a megfoganáshoz.

Amikor egy pár úgy nyilatkozik a gyermekvállalásról, hogy “rajta vagyunk a projekten” akaratlanul is arra gondolunk, hogy egy megoldandó feladatként, problémaként fogják fel a megtermékenyülést. Próbáljunk meg inkább úgy gondolni rá, hogy az odáig tartó út pont olyan fontos, és csodálatos, mint a cél, a kisbaba születése. Ha lehet, törekedjünk arra, hogy élvezzük a párunkkal együtt töltött időt, a felszabadult együttléteket, még akkor is, ha ennek most tétje van.

Ha szeretnéd elsajátítani a termékeny ablak felfedezéséhez szükséges eszközök alkalmazását, annak érdekében, hogy elősegítsd a mielőbbi megfoganást, akkor látogass el a weboldalam Termékenység Tudatosság fülére, és csatlakozz a következő induló kurzushoz!

Várlak Téged szeretettel!

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Csatlakozz a KittWell közösséghez! Értesülj a legújabb blogbejegyzésekről és tanulj a női EGÉSZségről!
KAPCSOLAT
hello@kittwell.com

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.