Barion Pixel

Aviva Torna GYIK

Ha korábban még nem végezted az Aviva Tornát, kérlek, ne állapotosan kezdd el! Ilyenkor már nem javasolt újfajta mozgásformát bevezetni. Ha már állapotos vagy és még nem aviváztál korábban, inkább találkozzunk szülés után, amikor megérett rá az idő.

Amennyiben már az állapotosság előtt megtanultad és rendszeresítetted az Aviva Tornát az életedben, akkor folytathatod a tornát amennyiben:

 1. úgy érzed, a tested már megszokta ezt a mozgást, ÉS
 2. amikor tornázol, illetve az azt követő 24 órában nem jelentkezik feszülés a hasi tájékon.

Készítettem egy részletes leírást arról, hogyan végezd az Aviva tornát állapotosság idején. Innen tudod letölteni:

https://kittwell.com/wp-content/uploads/2021/10/Aviva-allapotossag-idejen-2020.pdf

Igen, szoptatás alatt is lehet Aviva tornát végezni. A tornának semmilyen negatív hatása nem ismert a tej termelődésre nézve. 

Vetélés után először is fontos, hogy testileg és lelkileg is megpihenj.

Először is figyeld meg, hogy hogy van a tested, hiszen minden vetélés más és más. Kérd ki a kezelőorvosod javaslatát arról, hogy mikortól végezhetsz testmozgást. Megemlítheted, hogy Aviva Tornát szeretnél végezni, a legtöbb nőgyógyász jól ismeri a módszert. Ha esetleg nem hallott még róla az orvosod, akkor mondd neki, hogy alhasi vérbősget okozó gyakorlatokat szeretnél végezni.

Figyelj arra is, hogy a lelked, hogy van. Ha már úgy érzed, lelkileg is elég erős vagy ahhoz, hogy újra a termékenységeddel és a gyermekvállalással foglalkozz, akkor nagy szeretettel várlak a foglalkozásokon.

Ha valaki éppen akutt felfázásban van, akkor nem javasolt az Aviva Torna. Csak miután már teljesen felépültél belőle. Ez azért van, mert a tünetek ilyenkor a fokozott vérbőség hatására akár fel is erősödhetnek.

Miután meggyógyultál, bátran tanuld meg a tornát és kezd el gyakorolni. Segít fokozni az ellenálló képeségedet és megelőzni az újabb felfázást.

Ez abszolút rajtad múlik! Ha úgy érzed, emlékszel még az Aviva Torna gyakorlatokra és könnyedén fel tudod venni a fonalat, akkor gyere nyugodtan. Ha nem vagy biztos a tudásodban és szeretnéd inkább átismételni az egészet, akkor először az Aviva Tanfolyamot ajánlom, ahol minden gyakorlatot részletesen átveszünk. Megmutatom a helyes kivitelezést, átbeszéljük a módszer és az egyes gyakorlatok hatásmechanizmusát és azt is, hogy a te esetedben hogyan érdemes alkalmazni a tornát, hogy a lehető legjobb eredményt érd el.

Rengeteg olyan nőt tanítottam és kísértem, akik lombik programra vagy inszeminációra készültek. Sokan az Aviva Torna megismerése előtt már túl voltak egy-két vagy akár egy jó pár ilyen beavatkozáson. Az eseteket és a visszajelzéseket figyelemmel kísérve nagyon szépen és tisztán látszik, ahogyan az aviva torna végzése támogatja a testet és a termékenységet ilyen esetben is. Sokkal jobbak az eredmények. Például abban mutatkozik meg, hogy hány petesejtet tudnak leszívni, abból hány indul el a fejlődésben a megtermékenyítés után és hány érkezik el oda, hogy vissza ületethető legyen.

Valamint egy dolgot fontos, hogy tudj. A tüszőérési folyamat összeségében 3-5 hónap hosszú a petefészkeidben. Ebből a teljes időből a lombik vagy inszeminációs stimuláláson csak az utolsó pár hetet tudják segíteni. Az összes többi a te saját kezedben van! Ott csak te tudsz serkenteni a tüszőérési folyamaton. Erre testmozgás szempontjából pedig az Aviva torna a legjobb.

Az alábbi esetekben nem ajánlott az Aviva módszer:

 • spirál használata esetén
 • hormonérzékeny daganatos megbetegedés esetén
 • ciklus közbeni rendellenes vérzés idején
 • endometriózis esetén egyénileg mérlegelendő, orvosi ellenőrzés fontos (véres széklet, vizelet esetén tilos gyakorlatozni)
 • nem várandósan javasolt megkezdeni a tornát!

Fontos, hogy a ciklus második felében, az ovulációt elhagyva, kerülj bármi olyan testmozgást, ami rázkódást okoz a medencédben. Amikor a beágyazódás megtörténik, jó ha a méhtest és a méhnyálkahártya nyugalomban van.

Az Aviva Torna gyakorlatai során akkor történhet rázkódás, ha sarokra huppanással végzed a gyakorlatokat. Szóval, ha kisbabát szeretnél, akkor sarokra huppanás nélkül csináld a mozdulatokat. 

A másik dolog, ami rázkódást eredményezhet az az, ha előre dobod a medencédet a gyakorlatok során. A ciklusod második felében erre is érdemes odafigyelni. Lágyan puhán végzett aviva tornát szabad a ciklus második felébe is végezni. Figyeld a tested, és ha jobban esik ovuláció után elhagyhatod a belső beszorítást és csak medence billenéssel tornázz.

Igen, a menstruációs napok alatt is lehet végezni az Aviva torna gyakorlatait. Egy kivétel van ez alól, az az, hogy ha endometriózisod van. Ebben az esetben nem javasolt a vérzős napok alatt tornázni. Fontos tudni azt is az Aviva Tanfolyamról, hogy ott még nem egyhuzamban csináljuk végig a gyakorlatokat, hanem szétbontva meg-meg állva. Ezért lesz időd útközben pihenni.

Mind a kettő nagyon sokat segít, ha menstruációs görcseid vannak. A lényeg az, hogy egész ciklusod hosszában tornázz. Folyamatos támogatásra van szüksége a testünknek az egészséges folyamatokhoz. Ahhoz, hogy a következő menstruációd alkalmával kevesebb fájdalmaid legyenek, az első feladat az, hogy a ciklusod teljes hosszában végezd az Aviva tornagyakorlatokat. Ezen kívül a menzesz napjai alatt a 4-es és a 6-os gyakorlat segít legjobban oldani a menstruációs görcsöket.

Az Aviva torna egyik nagyon fontos hatásmechanizmusa az az, hogy alhasi vérbőséget okoz. Ha te másfajta mozgást végzel, akkor a vérkeringés java oda áramlik, ahol az izmaidat használod. Azt gondold mindig végig, hogy a mozgás, amit végezni szeretnél átrendezi-e a „vérháztartásodat”. Egy nyújtó gyakorlatsortól nem hiszem, hogy átrendeződik a „vérháztartásod”.

A méhen kívüli terhesség azt jelenti, hogy valahol a petevezetéken belül történik meg a beágyazódás, ritka esetekben a hasüregen belül egy hashártyához tapadva. A méhen kívüli terhességet az alábbiak befolyásolják:

 • elkapja-e a petevezeték az érett petesejtet
 • mennyire egészséges a petevezeték, van-e benne szűkület vagy elzáródás
 • petevezeték rángó mozdulatai, melyekkel segíti a petesejtet a méhüreg felé vezető úton
 • ciszta megléte a petefészeknél
 • mióma megléte – ha ez pont ott helyezkedik el, ahol a petevezeték csatlakozik a méhtesthez, akkor az gátolhatja a petesejt bejutását

A méhen kívüli terhesség elkerüléséhez nagyon fontos a megfelelő kerinség a medencén belül, a méregtelenítési folyamatok, valamint az, hogy a hormonális folyamatok rendben legyenek.

Évekkel ezelőtt valóban az volt a javaslot, hogy ha valakinek endometriózisa van, akkor ne végezzen Aviva tornát. Azóta nagyon sok hölgy tornázott már endometriózissal és az a tapasztalat, hogy a legtöbb esetben az Aviva módszer nagyon szépen segít rajtuk. De mindenekelőtt fontos, hogy konzultálj erről egy orvossal először.

Azt tudjuk, hogy az Aviva torna segíti a ciszták gyógyulását. De először is tisztában kell lenni azzal, hogy milyen fajta cisztával van dolgunk. A legtöbb fajta cisztánál segít a torna végzése. Egy olyan van, amivel biztosan nem javasolt a torna végzése: ha feszülő falú vagy gyorsan növekő endometrikus cisztát diagnoztizáltak nálad, akkor nem szabad Aviva tornát végezned.

A Kriston intim torna fókusza a gátizom erősítésben van, az Aviva Tornában ez egy pozitív mellékhatás, a fókusz itt a medencében kialakuló jó keringésen és a hormonális egyensúly támogatásán van. Vagyis azon, hogy megteremtsük a legjobb közeget a belsőnemiszerveinknek ahhoz, hogy el tudják látni a feladatukat.

Az Aviva tornában a teljes testünket használjuk, a Kriston intim tornánál kifejezetten a gátizomzattal dolgoznak.

Ezekben az esetekben javasolnám elsősorban az Aviva Tornát: termékenység serkentése, gyermekvállalás elősegítse, nőgyógyászati problémákból való gyógyulás elősegítése, mint például a PCOS, mióma, ciszta, és a hormonális egyensúlytalanság.

Fontos azt tudni, hogy ha van külső hormonális bevitel, az mindig erősebben fog hatni, mint amit mi természetes úton el tudunk érni a testünkben. Ilyen szempontból nyugodtan végezheted a tornát, nem fogsz belezavarni a hormonális készítmények hatásába.

Az első trimeszterben még ajánlott tornázni, viszont utána, ahogy nő a pocakod, érdemes lehet más mozgásforma után nézni.

Az Aviva torna nem okoz gyulladást. Amennyiben már volt gyulladás, a fokozott keringés felerősítheti a tüneteket. Ezért ebben az időszakban nem javasolt a torna végzése. Majd mikor teljesen felépültél, utána kezd meg újra a gyakorlatozást.

Igen nyugodtan gyere ilyenkor is gyakorló órára.

Az Aviva torna hatásmechanizmusát tekintve két fő részre bonthatjuk. Az egyik a fokozott kerinség a vérbőség által. Ennek eredményeként sokkal több oxigén, vitamin, tápanyag és hormon kerül a medencébe a megszokottnál. Valamint a méregtelenítési folyamtok is felerősödnek, ami miatt pedig jóval több salakanyag, bomlástermék és méreganyag kerül kitisztításra a kismedencei területről. Ezzel egy ideális keringésű és ellátottságú közeget teremtünk a medencénkben a belső nemi szerveink számára. Ez a hatás fogamzásgátló szedése mellett is érvényesül.

A torna másik fő hatásmechnaizmusa a hormonháztartásra kifejtett harmonizáló hatásban rejlik. Ha külső hormonkészítményt, ez esetben fogamzásgátlót, viszel be, akkor ez a pillér nem tud érvényesülni.

Ha tervedben áll abbahagyni a fogamzásgátló szedését, akkor nagyon érdemes az előtt elkezdeni az aviva tornát végezni, mielőtt abbahagyod a gyógyszer szedését, hogy előre támogasd a tested abban, hogy szépen harmonikusan tudjon visszatérni a valódi ciklusod a normál kerékvágásba.

Amikor elkezded rendszeresen végezni az Aviva torna gyakorlatait, az első 3-6 hónapban bármilyen átalakulás végbe mehet a testedben, akár a ciklusodban is lehet egy átrendeződés. Ritkán ugyan, azonban a kezdeti időszakban ezek a változások negatív irányba is elmehetnek. Nagyon fontos, hogy ilyenkor folytasd a tornát. A természetes módszereknél mindig idő kell ahhoz, hogy ki tudják fejteni a hatásukat. Bármilyen elmozdulásnak teljesen egyéni oka lehet. Ha valami furcsa szokatlan dolog 3 cikluson keresztül fenn áll, akkor érdemes csak elmenni kivizsgáltatni.

Igen, az Aviva módszer a polipra is jó hatással lehet.

Javaslom a Love Your Belly módszernek utána nézni, szétnyílt hasizomra lett kifejlesztve.

Műtét és műtét között óriási különbség tud lenni, ezt csak az orvosod tudja eldönteni, hogy a műtéted után mikor javasolt a testmozgás. Ilyenkor nyugodtan mondd az ovrosodnak, hogy Aviva tornát szeretnél végezni. Ha esetleg nem ismeri ezt a mozgásformát, akkor mondd neki, hogy alhasi vérbőséget okozó mozgásról van szó.

Kezdésként a férfiaknak is érdemes az Aviva Egyszerű Módszert elsajátítani, ami ugyan az a mozgássort, mint amit nőként végzünk. Legtöbb esetben már ez meghozza a kívánt javulást. Amennyiben fél év torna végzés után még szükség van támogatásra, akkor érdemes megtanulni a férfiaknak kifejlesztett külön gyakorlatsort.

Igen, inkontinencia esetén is nagyon jó szívvel javaslom az Aviva torna gyakorlatait. Az Aviva egyszerű módszer központi témája nem elsősorban az, hogy a gátizomzatot erősítsük, hanem az, hogy egy ideális belső közeget teremtsünk meg a belső nemi szerveink számára, illetve, hogy a belső hormonális kommunikációt támogassuk. Viszont pozitív mellékhatása a tornának az az, hogy gyönyörű szépen megerősödünk odalent.

A gyermekágyi időszakot mindenképp várd meg a kezdéssel, utána pedig akkor kezdd el, amikor már végezhetsz testmozgást.

Az Aviva rendszerén belül van egy kifejezetten gátizom erősítő torna is, az Aviva GET, ennek is érdemes utána nézni.

Én még nem használtam ilyen illóolajokat, személyes tapasztalatom ennek használatáról nincsen. Viszont szerintem lehet a kettőt együtt használni. Sőt, vannak olyan illóolajok, melyek kifejezetten melegítő hatásúak, melyek még rá is segíthetnek az Aviva torna hatására.

Az általános tanács az, hogy figyeld a tested és érezd meg, hogy támogatólag hat-e vagy sem.

Az Aviva tornát egy 4 órás online kurzuson tudod elsajátítani. Utána pedig heti rendszerességgel online Aviva torna órákon tudod gyakorolni.

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.