Barion Pixel

Menstruációs ciklusunk 4 szakasza és a női minőségeink

Menstruációs ciklusunk 4 szakasza és a női minőségeink
Biztosan hallottad már, hogy a nőket a fene se érti. Állandóan változnak, mint a forgószél…
Bizony, s ez így van rendjén! 😉 Hisz a belső folyamataink is állandóan, ciklikusan változnak. S az, hogy a testünkben odabent négy fázis váltakozik hónapról-hónapra, az bizony kívül is látszik. Jó, ha ezekkel tisztában vagyunk és összhangban élünk a ciklusunkkal. Ezért lássuk, mi is zajlik testünk belső műhelyében, s ez hogyan hat a női minőségeinkre.
 

Follikuláris szakasz – Időtartam 7-10 nap

A menstruációs ciklust általában az első piros naptól, vagyis a mensi megérkeztétől szokás számítani. Mégis a testünkben lezajlódó folyamatokat tekintve, most hasznosabb a follikuláris szakasztól indulni, vagyis onnan, ahol véget ért a vérzés. Hisz ez a szakasz az új kezdet-, az újjászületés időszaka, ahol a testünk elindul, hogy újra fogantatásra kész állapotba kerüljön.

Hormonálisan: Minden a fejünkből indul ki. Ahogy ebben az esetben is, a hipotalamuszunk jelzésére az agyalapi mirigy elkezd tüszőérést serkentő hormont küldeni a petefészkeknek, ennek eredményeként a petefészkekben elindul a munka. A tüszők láncszemszerűen felfűzve elkezdenek érlelődni, megduzzadni. Ezzel egyidőben a testben emelkedik az ösztrogénszint, ami a méhnyálkahártyát megvastagodásra készteti, előkészítve a terepet, szinte „megágyazva” az éppen érlelődő tüszőknek.

Női minőség: Ez az újjászületés időszaka, ehhez nincs konkrét minőség társítva (ebben a megközelítésben).
Növekszik a testi energiánk, szinte újult erőre kapunk a nemrég elmúlt menstruáció után. Ahogy belül is éppen valami új van kialakulóban, az életünkben általában készen állunk bármilyen új feladat megoládásra. Lendületben vagyunk, sok új ötletünk támad, szeretünk új dolgokat kipróbálni. Kifelé fordultak, élesgondolkodásúak és dinamikusak vagyunk.
Ez a szakasz igazából inkább férfi energiákban domináns. A férfienergiák következő hármas megközelítéséből: előretör, megépít és megvéd, leginkább az előre törésnek megfelelő kvalitásokat alkalmazzuk ilyenkor.

Ovulációs szakasz – Időtartam 3-4 nap

Ez a szakasz a menstruációs ciklusunk egyik csúcspontját öleli magába, az érett petesejt kilökődését.

Hormonálisan: Továbbra is érkezik a tüszőérést serkentő hormon, aminek szintje gyorsan növekedik. Ezzel párhuzamosan a szintén az agyalapi mirigyből érkező sárgatest serkentő hormon szintje is megugrik. Ez arra sarkallja az egymással versengve érlelődő kis tüszők egyikét, hogy még tovább duzzadjon és végül felrepedjen és útjára bocsássa az eddig benne érlelődő petesejtet az egyik petevezető felé, ami ekkor megkezdi utazását a méh irányába.

Női minőség: Befogadás
Mikor ebben a szakaszban vagy, igazán nőnek érezheted magad. Tested készen áll a befogadásra. Erőteljesen sugárzod kifelé a női energiákat. Az érzékelés, szaglás, ízlelés is kifinomultabbá válik… nem véletlenül, hisz ekkor a testünk minden érzékszervét beveti, hogy a legideálisabb partnert tudjuk kiválasztani a gyermekvállaláshoz.
Az energiaszintünk ilyenkor tetőzik, és e mellett igen szociálisak és nyitottak tudunk lenni.
Ebben a szakaszban a három fő női minőség közül leginkább a befogadás erősödik fel. Ezért érdemes ilyenkor figyelmet szentelni a közösséggel, barátokkal való kapcsolattartásra.
Hisz sokkal fogékonyabbak vagyunk ilyenkor másokra, sőt magunkat is jobban ki tudjuk fejezni.

Luteális szakasz – Időtartam 10-14 nap

Ebben a szakaszban a szervezetünk megnyugszik és befelé fordul, ellátja a belső színteret mindenféle jóval, hogy ha a fogantatás megtörtént, akkor azt meg is tudjuk tartani.

Hormonálisan: A hátramaradt, kifakadt tüszőből lesz a sárgatest, mely egyre több progeszteront termel. Ez azt az üzenetet küldi a testünknek, hogy a méh megvastagodott nyálkahártyáját meg kell tartani. Szintén a progeszteronszint megnövekedése miatt az agyalapi mirigyben leáll a tüszőérést serkentő-, és a sárgatest serkentő hormon. Ezzel is biztosítja testünk azt, hogy egyszerre csak egy petesejt kerüljön a méhbe. Az ösztrogénszint ekkor még mindig emelkedik a testben.
Majd a ciklus végé fele, ha nem történt fogantatás, a sárgatest veszít az erejéből, felszívódik és már nem termel több progeszteront.

Női minőség: Táplálás
Ennek a szakasznak az elején a szervezet megnyugszik, energiaszintünk elkezd csökkenni és jellege kissé befelé fordul.
Megfigyelhetjük a fészekrakó ösztön beindulását. Lehet, hogy éppen az otthonunkban támad kedvünk rendet rakni, akár magunk miatt, akár azért, hogy meleg és biztonságos hátteret adjunk szeretteink számára. Igazán kedvünk támadhat főzni és finom élelemmel ellátni másokat.
De ugyanez a gondoskodás saját magunk felé is megnyilvánulhat: egy jó meleg fürdő, kényeztető masszás, feltöltő olvasás, vagy bármilyen a számunkra jóleső tevékenység formájában.
A szakasz vége közeledtével pedig jöhetnek a pre-menstruációval járó hirtelen hangulatingadozások és váratlan energiatöbbletek, majd zuhanások. Ilyenkor kicsit szeszélyesek tudunk lenni. Bánjunk magunkkal megértően.

Menstruációs szakasz – Időtartam 3-7 nap

S elérkezett a ciklusunk másik csúcspontja, ahol is leválik a méhnyálkahátya és megérkezik a havi vérzés.

Hormonálisan: Miután felszívódott a sárgatest és megszűnik a progeszteron termelés, elindul a méhnyálkahártya leválása, s megkezdődik a havi vérzés. Az ösztrogénszint előbb tetőzik, majd az is csökken a szervezetünkben.

Női minőség: Elengedés
Az ösztrogénszint csúcspontján túljutva, van hogy ellazulást, megkönnyebbülést, szinte megnyugvást érzünk.
Energiaszintünk ilyenkor a legalacsonyabb, sok pihenésre vágyunk.
Ezek az energiák abszolút befelé fordulnak. Ilyenkor jó magunkkal foglalkozni, befelé figyelni.
Ahogy fizikálisan testünkben éppen leválik a méhnyálkahártya felső rétege, s elengedjük azt, érdemes ilyenkor ránézni az életünkre, s megvizsgálni, mik azok a dolgok, tulajdonságok, szokások, vágyak, akár kapcsolatok, amitől ideje lenne már megválnunk.

Izgalmas dolog figyelni a bennünk zajló változásokat és azoknak teret adni ahelyett, hogy elnyomnánk őket. Használd hát fel a következő pár ciklusodat az önmegfigyelésre és, hogy ezáltal minél szorosabb kapcsolatba kerülj a belsőddel, s egyre inkább kifejezésre tudd hozni a benned lévő női minőségeket.
Megéri! Hisz minél jobban összhangban élünk a női ciklusunkkal testi, érzelmi és mentális vonatkozásban is, annál kiegyensúlyozottabbak és önazonosabbak leszünk!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy más nőkhöz is eljuthasson. Az alábbi fb ikonnal ezt meg is teheted. Köszönöm! Szabó Kitti

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.