Bemutatom kedvenc egészség-megőrző ászanámat: a Mardzsarit.
Azért szeretem, mert nagyon egyszerű és jóleső a kivitelezése, minden nap végezhető és számos probléma megoldásában segítségünkre van a gerincfájdalmaktól kezdve a rossz testtartásig, a gyenge emésztéstől a menstruációs görcsök oldásáig. Reggel végezve gyengéden ébreszti a testet, átmozgatja a gerincet, beindítja az emésztést, este inkább stresszoldó hatását érezzük.
Nem is egy pózról van szó, hanem légzéssel összehangolt folyamatos mozgásról: domborításról és homorításról, melyek váltják egymást.

Térdelőtámaszból indulunk tehát, tenyerek a vállak alatt, térdek csípőszéles terpeszben. Mint minden tenyértámasznál most is figyelj, hogy nagy felületen támaszkodj, tárd szét a kézujjakat és told bele a talajba a mutató ujjad alatti tenyérpárnát. Így leveszel egy kis terhet a tenyértőről. Belégzéssel homoríts, kilégzéssel domboríts. A medence indítja a mozgást, fej az utolsó. Egy hullám mozgást fogsz így létrehozni gerincedben, mely során mobilizálni tudod mind a négy szakaszt (keresztcsonti, ágyéki, háti, nyaki). Próbálj csigolyáról csigolyára mozdulni és figyeld meg hol érzed mozgékonyabbnak, hol pedig merevebbnek a gerincet. Amikor domborítasz, bátran told ki a hátad közepét, ahogy a macskák szokták – Mardzsari egyébként macskát jelent – , homorításban a mellkas közepével, szegycsontoddal nyújtózz előre, ha lehet, a nyakad, derekad ne erőltesd.Domborítással szippantsd felfelé a köldököt, homorításkor lazítsd el a hasfalat.

És hogy miért mondják a jóga jolly jokerének? Mert már napi néhány perc gyakorlással is komoly egészségmegőrző hatást lehet elérni. Pozitív hatásai:

– mozgékonnyá és rugalmassá teszi a gerincet
– erősíti és nyújtja a törzs izmait.
– javítja a testtartást
– nyitja a mellkast
– jó hatással van a belső szervek működésére
– támogatja az emésztést
– enyhíti a menstruációs görcsöket
– finom masszást ad a gerincnek és belső szerveinknek
– támogatja a kismedencei szervek vérellátását, ezzel növelve esélyünket a babavállalásra. 🙂

Ezt is, mint minden ászanát figyelemmel érdemes gyakorolni, így megtudhatjuk hol vannak blokkok, elakadások és mivel érdemes többet dolgoznunk.

Réka

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Csatlakozz a KittWell közösséghez! Értesülj a legújabb blogbejegyzésekről és tanulj a női EGÉSZségről!
KAPCSOLAT
hello@kittwell.com

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.