Barion Pixel

Mardzsari (cat-cow)

Jóga és termékenységtudat

Bemutatom kedvenc egészség-megőrző ászanámat: a Mardzsarit.

 

Azért szeretem, mert nagyon egyszerű és jóleső a kivitelezése, minden nap végezhető és számos probléma megoldásában segítségünkre van a gerincfájdalmaktól kezdve a rossz testtartásig, a gyenge emésztéstől a menstruációs görcsök oldásáig. Reggel végezve gyengéden ébreszti a testet, átmozgatja a gerincet, beindítja az emésztést, este inkább stresszoldó hatását érezzük.
Nem is egy pózról van szó, hanem légzéssel összehangolt folyamatos mozgásról: domborításról és homorításról, melyek váltják egymást.

Térdelőtámaszból indulunk tehát, tenyerek a vállak alatt, térdek csípőszéles terpeszben. Mint minden tenyértámasznál most is figyelj, hogy nagy felületen támaszkodj, tárd szét a kézujjakat és told bele a talajba a mutató ujjad alatti tenyérpárnát. Így leveszel egy kis terhet a tenyértőről. Belégzéssel homoríts, kilégzéssel domboríts. A medence indítja a mozgást, fej az utolsó. Egy hullám mozgást fogsz így létrehozni gerincedben, mely során mobilizálni tudod mind a négy szakaszt (keresztcsonti, ágyéki, háti, nyaki). Próbálj csigolyáról csigolyára mozdulni és figyeld meg hol érzed mozgékonyabbnak, hol pedig merevebbnek a gerincet. Amikor domborítasz, bátran told ki a hátad közepét, ahogy a macskák szokták – Mardzsari egyébként macskát jelent – , homorításban a mellkas közepével, szegycsontoddal nyújtózz előre, ha lehet, a nyakad, derekad ne erőltesd.Domborítással szippantsd felfelé a köldököt, homorításkor lazítsd el a hasfalat.

És hogy miért mondják a jóga jolly jokerének? Mert már napi néhány perc gyakorlással is komoly egészségmegőrző hatást lehet elérni. Pozitív hatásai:

– mozgékonnyá és rugalmassá teszi a gerincet
– erősíti és nyújtja a törzs izmait.
– javítja a testtartást
– nyitja a mellkast
– jó hatással van a belső szervek működésére
– támogatja az emésztést
– enyhíti a menstruációs görcsöket
– finom masszást ad a gerincnek és belső szerveinknek
– támogatja a kismedencei szervek vérellátását, ezzel növelve esélyünket a babavállalásra. 🙂

Ezt is, mint minden ászanát figyelemmel érdemes gyakorolni, így megtudhatjuk hol vannak blokkok, elakadások és mivel érdemes többet dolgoznunk.

Réka

Szabó Kitti Aviva torna szakértő

Szabó Kitti
AVIVA Módszer Oktató,
Biologika Konzulens,
NőiEGÉSZség Mentor,
Moon Mother

Aviva
Torna
Tanfolyam

Aviva gyakorló órák

Tanuld meg, hogyan teheted örömtelivé a menstruációd!

Női Ciklus Praktikák könyv

Töltsd le a 3 RÉSZES e-bookot a női ciklus praktikákkal!

Az e-mail címed fenti mezőbe történő beírásával igényled a későbbi rendszeres információ küldését a női EGÉSZséget érintő témákkal és ajánlatokkal kapcsolatban.